Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ζούμε μια περίοδο με πολεμική ‘ένταση’. Έτσι στη Ρωσία ετοιμάζεται και τυπικά μια νέα γενιάς αεροπλανοφόρων για το ρωσικό Ναυτικό όπως αποκάλυψε ο κ.Sergei Vlasov γενικός διευθυντής του Nevskoye. Νέο αεροπλανοφόρο που σχεδιάζεται να είναι έτοιμο το 2022 ενώ και άλλα σκάφη βρίσκονται στη διαδικασία της κατασκευής. Το hi tech σκάφος μπορεί να φτάσει σε κόστος τα 7,1 $ δισκετατομμύρια…

…ενώ οι Ρώσοι σχεδιαστές μιλάνε και για πυρηνοκίνητα αλλά και για συμβατικής πρόωσης αεροπλανοφόρα ή και πυρηνοκίνητα με βάρος έως και 95.000 τόνους και με το πυρηνοκίνητο σκάφος να μπορεί να φέρει έως και 70 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η Ρωσία διαθέτει μόνο το Admiral Kuznetsov το οποίο ναυπηγήθηκε το 1985, είναι 55.000 τόνων μπορεί να μεταφέρει 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα είναι όμως απόλυτα αναγκαία μια νέα κλάση αεροπλανοφόρων με τους Ρώσους να μιλάνε για δύο σκάφη εκτοπίσματος 75.000-95.000 τόνων.

Όσο για τα αεροσκάφη, λογική είναι η ναυτική έκδοση του Su-35S αλλά δεν είναι σαφές αν η ναυτική έκδοση του Τ-50 μπορεί να είναι έτοιμη στο χρόνο. Οι Ρώσοι μιλάνε για μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς αλλά και για UAV.