Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J έφτασε στην Ελλάδα στα τέλη του Ιουλίου όπου και παρέμεινε μέχρι και τις 30 του μήνα. Το ‘Spartan’, όπως είναι γνωστό απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Octopeni στις 25 Ιουλίου και στην Ελλάδα έφτασε μαζί με ένα ακόμη μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 αλλά και 20 στρατιώτες, προσωπικό υποστήριξης και μηχανικούς όπως ενημέρωση η Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Χάρη σε ένα νέο σύστημα πυρόσβεσης, το Guardian Delivery System της εταιρίας Caylym, το αεροσκάφος C-27 RoAF εκτέλεσε ρίψεις νερού με την τεχνολογία που ενσωμάτωσε η κατασκευάστρια εταιρία του. Το C-27J απέκτησε το σύστημα από το 2014 και ήταν το πρώτο με τη δυνατότητα αυτή που ενσωμάτωσε τότε, Alenia Aermacchi (νυν Leonardο) που δοκίμασε την εν λόγω σύστημα που πάντως δεν λειτουργεί για ρίψεις κάτω από τα 1.500 πόδια. Η τεχνολογία δε του Guardian Delivery System στηρίζεται σε διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο προδιαγραφές όπως το Container Delivery System (CDS) που ισχύει για πληθώρα τύπων αεροσκαφών.

Με βάση τις προδιαγραφές του το σύστημα επιτρέπει σε C-27Js να ρίχνουν μέχρι και έξι container από βιοδιασπώμενο υλικό σε πυρκαγιές. Κάθε δεξαμενή έχει χωρητικότητα 1000 νερού ή επιβραδυντικού υλικού. Το σύστημα πλοήγησης του C27J είναι εκείνο που παρέχει ακρίβεια ενώ, εάν το επιθυμούν, οι πυροσβέστες μπορούν να ανακτήσουν τα κιβώτια.