Το πρωτότυπο με κωδικό N280BH είχαν την ευκαιρία να δούνε δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Bell Helicopter Amarillo Assembly Center. Τι είναι το V-280 Valor; Είναι η πρόταση της εταιρίας Bell για το επόμενο ελικόπτερο της Αμερικής, το επονομαζόμενο Future Vertical Lift (FVL) και δοκιμάζεται στη φάση που ονομάζεται ως μέρος του προγράμματος Joint Multi-Role Technology Demonstrator (JMR-TD). Τι κάνει όμως αυτό το πρωτότυπο να ξεχωρίζει;

Τι είναι το Future Vertical Lift (FVL); Θα είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ συμβόλαιο αφού θα αφορά τον διάδοχο των Sikorsky UH-60 Black Hawk, το ελικόπτερο που πέρασε τα 40 του χρόνια, αλλά και τον διάδοχο του Boeing AH-64 Apache.

Το V-280 θα έχει πλήρωμα 4 ατόμων και θα μεταφέρι 14 άτομα με ταχύτητα πλεύσης στους 280 κόμβους και ‘τελική’ στους 300. Η εμβέλεια θα είναι 2,100 ναυτικά μίλια.

Το demo πτήσης για τους δημοσιογράφους έγινε στις 31 Ιουλίου και ένα βίντεο σε 120 fps έχει πολύ ενδιαφέρον αφού δείχνει το στοιχείο του Bell Next-Generation Tilt-Rotor Aircraft με το πιο ενδιαφέρον του τμήμα, το tilting κιβώτιο T64-GE-419. Θα είναι πάντως πολύ πιο ‘αθόρυβο’ από το V-22 ενώ το V-280 ξεχωρίζει από όποια σχεδίαση είναι σήμερα σε εξέλιξη στον κόσμο αφού δεν περιστρέφει παρά το κιβώτιο του σε μια σχεδίαση επαναστατική. Η Bell Helicopter ετοιμάζεται και για ακουστικές δοκιμές όπως και δοκιμές ίχνους RCS (Radar Cross Section) όπου δηλώνει αισιόδοξη έστω και αν δεν φαίνεται το V-280 να διαθέτει σχεδιαστικά στοιχεία stealth.

Το Valor πάντως είναι μια επανάσταση από μόνο του…