Ένας μήνας απομένει ώστε οι φωτογράφοι παγκοσμίως να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους στη 12η ετήσια διοργάνωση των Sony World Photography Awards για τις κατηγορίες «Διαγωνισμός Επαγγελματιών», «Ανοιχτός Διαγωνισμός» και «Διαγωνισμός Νέων». Διαθέσιμη σε όλους στο www.worldphoto.org/swpa, η συμμετοχή σε αυτά τα παγκόσμια και αναγνωρισμένα βραβεία είναι δωρεάν. Για να σηματοδοτηθεί αυτή η προθεσμία, κορυφαίοι επαγγελματίες καλλιτέχνες περιγράφουν πόσο μοναδική είναι η ευκαιρία που προσφέρει αυτός ο παγκόσμιος θεσμός των βραβείων, τονίζοντας τα οφέλη στην επαγγελματική τους πορεία, στα οποία περιλαμβάνεται η έκθεση στο διεθνή Τύπο, η εκπροσώπηση σε εκθέσεις και οι προτάσεις για την έκδοση βιβλίων.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας και δημιουργός των βραβείων, κυκλοφορεί σήμερα μια νέα επιλογή φωτογραφιών που συμμετέχουν στα βραβεία του 2019. Πρόκειται για εικόνες τραβηγμένες από φωτογράφους από όλο τον κόσμο που καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων από τις δέκα κατηγορίες του «Ανοικτού Διαγωνισμού», οι οποίες κρίνονται από μια μεμονωμένη εικόνα.

Τα διεθνώς αναγνωρισμένα Sony World Photography Awards συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχει να επιδείξει η φωτογραφική κοινότητα παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, κατά τη διοργάνωση των βραβείων, τιμάται η καλύτερη σύγχρονη φωτογραφία του προηγούμενου έτους, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών φωτογραφίας.

Ο Scott Gray, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, σχολιάζει: «Κάθε χρόνο, τα Sony World Photography Awards ανακαλύπτουν ταλαντούχους νέους φωτογράφους ενώ προσφέρουν σε καταξιωμένους καλλιτέχνες ένα ευρύ κοινό παγκοσμίως για να θαυμάσει το έργο τους. Ανυπομονώ να δω τις συμμετοχές και τις επιλογές των αξιότιμων κριτών μας».

Ο Yann SalmonLegagneur, Διευθυντής Product Marketing της Sony Europe, προσθέτει: «Τα Sony World Photography Awards γιορτάζουν τη φωτογραφία σε όλη της την ποικιλομορφία και αναδεικνύουν συναρπαστικά ταλέντα από όλο τον κόσμο».


Παρακάτω τρεις καταξιωμένοι, σύγχρονοι φωτογράφοι περιγράφουν πώς η επιτυχία τους στα
Sony World Photography Awards επηρέασε θετικά την εξέλιξη της επαγγελματικής τους πορείας. Οι ιστορίες τους αναδεικνύουν την επιτυχία των βραβείων στην προώθηση ταλαντούχων, εξαιρετικών φωτογράφων:

Παγκόσμια έκθεση και συμμετοχή σε συλλογές
Ο βραβευμένος, πορτογάλος φωτογράφος Edgar Martins μεγάλωσε στο Μακάο (Κίνα) και σπούδασε Φωτογραφία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών και στο Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει εκπροσωπήσει το Μακάο ως μέρος της 54ης Μπιενάλε της Βενετίας και το έργο του έχει εκτεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ περιλαμβάνεται και σε σημαντικές συλλογές μουσείων. Διακρίθηκε στα Sony World Photography Awards 2009 και 2018. Μιλώντας για αυτό, ο κος Martins λέει: «Η ανταπόκριση των Μ.Μ.Ε στα βραβεία ήταν συγκινητική, με εκτεταμένη κάλυψη στον τύπο και την τηλεόραση σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την τεράστια διεθνή αναγνώριση για τη δουλειά μου, ο θεσμός έφερε τις φωτογραφίες μου στο κέντρο ενδιαφέροντος των συλλεκτών, των επιμελητών, των γκαλερί και των μουσείων … Ως άμεσο αποτέλεσμα της συμμετοχής μου στα Sony World Photography Awards, το έργο μου αποκτήθηκε από πολλούς ιδιώτες και δημόσιους συλλέκτες».

Δημοσιεύσεις
Η βρετανίδα φωτογράφος Amanda Harman έχει εργαστεί σε πλήθος επιτροπών, σε αναθέσεις και έχει καταπιαστεί με πολλά έργα για διάφορους πελάτες, αλλά και δημόσιους φορείς. Το έργο της έχει εκτεθεί ευρέως και βρίσκεται σε μουσειακές συλλογές, ενώ η ίδια είναι επίσης καθηγήτρια φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο West of England. Η κα Harman κέρδισε στην κατηγορία “Νεκρή Φύση» στο «Διαγωνισμό Επαγγελματιών» το 2014 και η συλλογή της A Fluid Landscape ήταν στις επικρατέστερες στην κατηγορία «Τοπίο» του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» το 2018. Πρόσφατα της έγινε πρόταση για την έκδοση βιβλίου για τη συλλογή «Another Place», (λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ). Η κα Harman δηλώνει ότι «Η συμμετοχή στα Sony World Photography Awards έφερε σπουδαία πράγματα για μένα. Αισθάνομαι πως το γεγονός ότι βρέθηκα στους επικρατέστερους στα βραβεία του 2018 – και η πρόταση για έκδοση βιβλίου – για μια συλλογή που ολοκληρώθηκε με φωτογραφική μηχανή της Sony, την οποία είχα κερδίσει ως έπαθλο στα βραβεία του 2014, κλείνει έναν όμορφο κύκλο. Τα βραβεία αναμφίβολα με βοήθησαν στην καριέρα μου και ανυπομονώ για τα επόμενα βήματα».

Παρουσίαση σε εκθέσεις
Η νικήτρια του τίτλου «Φωτογράφος της χρονιάς» για το 2018, η καταξιωμένη βρετανίδα καλλίτεχνις Alys Tomlinson, σπούδασε φωτογραφία στο Central Saint Martins College of Art and Design και συνδυάζει την εκδοτική, τη σχεδιαστική και τη διαφημιστική φωτογραφία στα προσωπικά της έργα. Η κα Tomlinson υποστηρίζει ότι η κατάκτηση του Βραβείου την εξέθεσε άμεσα σε πολλές νέες ευκαιρίες για το έργο της, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησής της από μια υψηλούς κύρους γκαλερί φωτογραφίας. Σχολιάζει: «Το ότι τιμήθηκα με τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς» έχει επιφέρει σπουδαία αποτελέσματα για μένα, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησής μου στη HackelBury Fine Art. Το να έχω εκπροσώπηση από μια υψηλού κύρους σύγχρονη γκαλερί φωτογραφίας και να δω το έργο μου να εκτίθεται σε εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο είναι κάτι φανταστικό για μένα. Επίσης, από τη στιγμή που κατέκτησα το βραβείο, με προσέγγισαν εκδότες για τις φωτογραφικές συλλογές μου και το βιβλίο μου πρόκειται να δημοσιευθεί από την GOST Books την άνοιξη του 2019».

Προθεσμίες και κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή για το 2019 θα επιβραβεύσει την καλύτερη σύγχρονη φωτογραφία της χρονιάς που πέρασε, από τις παρακάτω κατηγορίες:

Προθεσμία: 4 Ιανουαρίου 2019

Ανοιχτός Διαγωνισμός – η καλύτερη μεμονωμένη φωτογραφία μέσα από 10 κατηγορίες

Διαγωνισμός Νέων – φωτογράφοι ηλικίας 12-19 ετών διαγωνίζονται για την καλύτερη μεμονωμένη φωτογραφία πάνω σε μια συγκεκριμένη θεματολογία

Εθνικό βραβείο – η καλύτερη μεμονωμένη φωτογραφία που έχει τραβήξει ένας φωτογράφος από την κάθε χώρα, σε περισσότερες από 60 χώρες

Προθεσμία: 11 Ιανουαρίου 2019
Διαγωνισμός Επαγγελματιών – καλύτερη συλλογή έργων μέσα από 10 φωτογραφίες

Ολόκληρη η λίστα των διαγωνισμών και των κατηγοριών βρίσκεται εδώ.

Ο Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι ο Mike Trow, εκδότης, φωτογράφος, παραγωγός για την κατηγορία «Διαγωνισμός Επαγγελματιών» και η Rebecca McClelland, Photography Director & Head of Art Production για την Saatchi Saatchi & Prodigious, για τις κατηγορίες «Ανοιχτός Διαγωνισμός», «Διαγωνισμός Νέων» και «Εθνικά Βραβεία». Λεπτομέρειες για την κριτική επιτροπή του 2019 θα βρείτε στη διεύθυνση www.worldphoto.org/2019- judges

Έπαθλα και έκθεση

Τα έπαθλα περιλαμβάνουν $25.000 (USD) για τον «Φωτογράφο της Χρονιάς» και $5.000 (USD) για τον νικητή του «Ανοιχτού Διαγωνισμού». Οι νικητές όλων των κατηγοριών θα λάβουν τον πιο πρόσφατο φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony και οι νικητές του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για να παρευρεθούν στην επίσημη τελετή των Sony World Photography Awards, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019.

Οι βραβευμένες εικόνες όπως και οι εικόνες των φιναλίστ των Βραβείων θα εκτίθενται, όπως κάθε χρόνο στη ιστορία του θεσμού, στο Somerset House στο Λονδίνο από τις 20 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2018. Η έκθεση θα περιλαμβάνει, επίσης, κατά αποκλειστικότητα τα πιο πρόσφατα έργα του αποδέκτη του «Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία», που θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2019. Προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου είναι ο Martin Parr (2017), ο RongRong&inri (2016), ο Elliot Erwitt (2015) και η Mary Ellen Mark (2014).

Ημερομηνίες μελλοντικών ανακοινώσεων

  • 5 Φεβρουαρίου 2019 – Φιναλίστ «Ανοιχτού Διαγωνισμού» και «Διαγωνισμού Νέων»
  • 26 Φεβρουαρίου 2019 – Νικητές «Ανοιχτού Διαγωνισμού» και «Εθνικού Βραβείου»
  • Μάρτιος, 2019 – Ο αποδέκτης του Βραβείου «Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία» αποκαλύπτεται
  • 2 Απριλίου 2019 – Φιναλίστ «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» και «Διαγωνισμού Νέων»
  • 17 Απριλίου 2019 – Νικητές για τις κατηγορίες «Φωτογράφος της Χρονιάς», «Διαγωνισμός Επαγγελματιών», «Ανοιχτός Διαγωνισμός», «Διαγωνισμός Νέων» και «Student»


Οι εικόνες από τις συμμετοχές για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο: https://press.worldphoto.org