Με 221TB αποθηκευτικό χώρο, 1,150 nodes και 46,080 cores όπως την ισχύ ενός συστήματος HPE SGI 8600 με 2ης γενιάς Intel Xeon επεξεργαστές και Mellanox InfiniBand για networking. Η NASA και Hewlett Packard Enterprise δεν έχουν φτιάξει μόνο έναν υπολογιστή με αυτή την ισχύ που θα πάει ξανά τον Άνθρωπο στο Φεγγάρι το 2024. Έχουν φτιάξει έναν υπολογιστή που αντί να σπαταλά ενέργεια χρησιμοποιεί τον…

…δροσερό αέρα της California για να λειτουργεί. Πέρα από το ecofriendly της κατασκευής όμως υπάρχει η τεχνολογία. O νέος αυτός, ειδικός υπολογιστής δίνει 3.69 petaflops σε theoretical peak performance και ναι, αν συγκρίνεις αυτές τις δυνατότητες με τον υπολογιστή του Apollo 11, τον Apollo Guidance Computer η διαφορά είναι… αστρονομική.

Ο AGC που ήταν στα 70s υπεύθυνος για την κατεύθυνση και την πλοήγηση -guidance and navigation systems- του Apollo 11 ξέρουμε πως είχε τόση υπολογιστική ισχύ ώστε ένα σημερινό iPhone να έχει μόνο του 100,000 φορές μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από εκείνη του συστήματος που υπολόγισε τις ανάγκες πτήσης στο πλαίσιο του προγράμματος Apollo. Σε μια άλλη σύγκριση, ένα σύστημα AGS σήμερα θα χρειαζόταν “quintillion years” για να εξορύξει μόλις ένα Bitcoin block.

Ο συγκεκριμένος υπερυπολογιστής που έχει στηθεί στο NASA Ames Research Center θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αποστολές για το πρόγραμμα Artemis και ονομάζεται Αitken, όνομα που πήρε από τον Robert Grant Aitken, Αμερικανό αστρονόμο που ειδικεύεται σε αυτά που ονομάζονται binary star systems. Ο υπολογιστής Aitken θα υποστηρίζει το NASA Ames Research Center με μοντέλα, προσομειώσεις και ότι άλλο χρειάζεται το διαστημικό πρόγραμμα.