Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Το νέο βίντεο της Lockheed Martin είναι αποκαλυπτικό. Στην επίδειξη που κάνει η εταιρία βλέπουμε συστήματα λέϊζερ με σκοπό την άμυνα που αναπτύσσονται πλέον για αεροσκάφη. Στο βίντεο μάλιστα απεικονίζονται δύο…

…συστήματα laser: ένα ειδικό pod που έχει τοποθετηθεί στον κεντρικό πυλώνα του F-16, εκεί όπου συνήθως υπάρχει η δεξαμενή καυσίμων, και κάτω από ένα AC-130.

Το δε website της εταιρίας λέει πως τα συστήματα βασίζονται σε fiber laser τεχνολογία. Τεχνολογία που χρησιμοποιεί αυτό που αποκαλείται active gain medium με οπτικές ίνες, σε αντίθεση με στερεάς κατάσταστης -solid-state- που χρησιμοποιούν γυαλί ή κάτι παρόμοιο.

Τα συστήματα, μας λέει η εταιρία, έχουν φτιαχτεί ώστε και αεροσκάφη να “be able to neutralize a threat at the speed of a lightning strike, the precision of a surgical scalpel, with the magazine to be able to deal with a swarm and with the scalable effect to be able to address that threat providing an effect all the way the one end from simply deterring it for a short period of time all the way up to completely neutralizing and defeating that threat”. Αυτό λέει ο κ.Daniel Miller, Senior Fellow στο Skunk Works τμήμα της εταιρίας.

Δεν είναι γνωστό το όνομα του συστήματος αλλά το 2017, το αμερικανικό Air Force Research Lab (AFRL) είχε υπογράψει με τη Lockheed Martin συμβόλαιο για: “design, development and production of a high power fiber laser, as part of the Self-protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) program to protect aircraft from air-to-air and surface-to-air missiles”.

Στο δελτίο τύπου το SHiELD αναφέρονταν πως έχει τρία υποσυστήματα:

SHiELD Turret Research in Aero Effects (STRAFE): the beam control system, which will direct the laser onto the target;
Laser Pod Research & Development (LPRD): the pod mounted on the tactical fighter jet, which will power and cool the laser;
Laser Advancements for Next-generation Compact Environments (LANCE): the high energy laser itself, which can be trained on adversary targets to disable them.

Από όσα είναι γνωστά η Lockheed Martin είναι επικεφαλής του LANCE, η Northrop Grumman και η Boeing του STRAFE και του LPRD αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά την ισχύ στη έχει αναφερθεί πως είπαν για “tens of kilowatts” εμβέλεια ενώ το 2019 σε δοκιμή του AFRL για το Demonstrator Laser Weapon System (DLWS) που είναι το επίγειο σύστημα του SHiELD το αντίστοιχο όπλο κατέρριψε πολλαπλούς πυραύλους που ήταν σε πτήση.

Το σύστημα του SHiELD pod θα δοκιμάζονταν το 2021, αλλά το DefenseNews έγραψε πως η δοκιμή πήγε για το 2023 και για τεχνικούς λόγους αλλά και εξαιτίας της COVID-19 όπως εξήγησε ο κ.Jeff Heggemeier, SHiELD program manager του AFRL.

Η Lockheed Martin πάντως έδειξε το pod πάνω σε F-16C και C-130J ενώ παλαιότερο rendering το έδειχνε ειδικά πάνω σε F-16V Block 70 όπως αυτά που θα έχει η ελληνική ΠΑ σε μερικά χρόνια.

Πολύ ενδιαφέρον.