Ένα σπάνιο… σόου από φως φαίνεται πως είδαν οι επιστήμονες! Ένα άστρο που παίρνει το σχήμα του “spaghetti” με τη…

…βοήθεια μιας Μαύρης Τρύπας. Μιλάμε για ένα κοσμικό γεγονός που έλαβε χώρα 200 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Το φως χρειάστηκαν έξι μήνες για να φτάσει στη Γη καθώς ‘τραβήχτηκε’ από βαρυτικές δυνάμεις και ‘χωρίστηκε’ σε λωρίδες.

Η δύναμη μιας Μαύρης Τρύπας μπορεί να το πετύχει αυτό, κάτι που μάλιστα παίρνει και αυτό το παρατσούκλι – “spaghettification”- αν και η επιστημονική περιγραφή είναι tidal disruption event (TDE).

Το συγκεκριμένο event έχει την ονομασία AT2019qiz και οι αστρονόμοι κατάφεραν να το δουν από τα αρχικά του στάδια πριν καλυφθεί.

“Because we caught it early, we could actually see the curtain of dust and debris being drawn up as the black hole launched a powerful outflow of material with velocities up to 10,000 km/s,” είπε η κ.Kate Alexander, συγραφέας της μελέτης.

“This unique ‘peek behind the curtain’ provided the first opportunity to pinpoint the origin of the obscuring material and follow in real time how it engulfs the black hole.”

Για να ολοκληρωθεί η δουλειά υπήρξε συνεργασία του Very Large Telescope (VLT) της ESO και του New Technology Telescope (NTT) που ‘εκπαιδεύτηκαν’ να δουν το άστρο στο υπέρυθρο, το οπτικό φάσμα και σε ακτίνες X όπως και ραδιοκύμματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.