Drone-like VTOL capabilities with a long-range, high-speed turboshaft cruise mode: South Africa’s Pegasus Vertical Business Jet hopes to deliver the best of both worlds in a futuristic transitioning aircraft for high flyers.

Η εταιρία ισχυρίζεται πως τα eVTOL μοντέλα που προσγειώνονται και απογειώνονται όπως ένα business jet που ‘εκτελεί πτήσεις’ και σαν… ελικόπτερο σε συνδυασμό με την ηλεκτροκίνηση είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής και χρήσιμη λύση που σήμερα δεν υπάρχει.

Το VBJ δεν κουβαλά τεράστιες λοιπόν μπαταρίες αλλά για τους turboshaft κινητήρες φέρει το πολύ 2,040 κιλά καύσιμα που μας φτάνουν στα 4,400 χιλιόμετρα με αυτονομία 6.6 ώρες. Αν όμως επιλέξει κανείς τους κινητήρες vertical lift για κάθετη απογείωση και προσγείωση, θα πάει αυτά τα νούμερα στο μισό.

Ταχύτητες πλεύσεις έχεις μέχρι και 772 χλμ/ώρα και άρα υπερτερείς των eVTOLs, ενώ μετά από οκτώ χρόνια ανάπτυξης, η Pegasus έχει εκτελέσει ήδη δοκιμές lift, land and hover με ένα πρωτότυπο σε κλίμακα

Η εταιρία λέει πως το επόμενο βήμα είναι ένα πρωτότυπο στο 1/4 του μεγέθους και ο CEO της, Robbie Irons είπε στο Aerospace Africa πως ελπίζει πως θα υπάρχει κανονικής κλίμακας πρωτότυπο σε πέντε χρόνια, με την ομάδα των μηχανολόγων να μιλά για 6 με 8.

Αν υπάρχει πιστοποίηση, με 12 έως 18 μήνες για FAA έγκριση, λένε πως μπορεί να πάει σε πελάτες πολύ σύντομα.