Το δημοσίευμα του futurism έχει γίνει viral. Στην ανάλυση για έναν νέο…

…δορυφόρο οι συντάκτες εξηγούν πως χάρη σε μια νέα τεχνολογία είναι πλέον εφικτό ένας δορυφόρος να βλέπει ‘μέσα’ σε κτίρια!

(Rendering του Capella-2-SAR δορυφόρου)

Η τεχνολογία SAR δεν είναι βέβαια καινούργια για τον στρατιωτικό τομέα, αλλά για πολιτική χρήση εδώ είναι μια συνταρακτική εφαρμογή: και είναι η μεγαλύτερη ανάλυση σε εικόνα SAR που έχει υπάρξει σε πολιτική χρήση.

Είναι η εταιρία Capella Space που πριν από μερικούς μήνες εκτόξευσε έναν δορυφόρο που μπορεί να ‘λαμβάνει’ εικόνες radar από κάθε σημείο της Γης με μεγάλη λεπτομέρεια, τέτοια που δίνουν 50 Χ 50 εκατοστά ακρίβεια.

Ο Capella 2 μπορεί σε αντίθεση με άλλους δορυφόρους παρατήρησης να βλέπει και στην ομίχλη και στο νέφος αλλά και σε βροχή κ.ο.κ. Η εταιρία μάλιστα λέει πως μπορεί να προσφέρει σε ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ φορείς των ΗΠΑ ακόμη καλύτερες αναλύσεις από ότι της αγοράς με 25cm x 25cm εμπορική ανάλυση μόλις “regulations catch up to technologies.”

“It turns out that half of the world is in nighttime, and half of the world, on average, is cloudy. When you combine those two together, about 75 percent of Earth, at any given time, is going to be cloudy, nighttime, or it’s going to be both. It’s invisible to you, and that portion is moving around” είπε ο CEO της εταιρίας κ.Payam Banazadeh, που πριν εργαζόταν στο εργαστήριο NASA Jet Propulsion.

Και μόλις την περασμένη Τετάρτη η Capella έφτιαξε και μια πλατφόρμα με την οποία εταιρικοί και όχι μόνο πελάτες θα ζητούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του δορυφόρου. Άλλοι έξι τέτοια θα εκτοξευτούν το 2021 για την εταιρία.

Η διεισδυτική ματιά του synthetic aperture radar (SAR) σε εφαρμογή είναι κάπως… ενδιαφέρουσα για όλους μας.