Μεγάλα σχέδια έχει η εταιρία Aerion για την αγορά των επιβατικών αεροσκαφών. Ετοιμάζονται μεν να λανσάρουν το 2027 το AS2 supersonic business jet τους που απευθύνεται…

…στους πολύ πλούσιους, αλλά την ίδια ώρα έρχεται μάλλον και ένα μοντέλο για ‘εμάς’! Θα είναι το AS3TM που εφόσον κατασκευαστεί θα μπορεί να μεταφέρει 50 επιβάτες με τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου – Mach 4.

Μιλάμε για δύο φορές την maximum ταχύτητα του Concorde και 4,800 χλμ/ώρα. Αυτό θα σημαίνει τη διαδρομή LA-Tokyo σε χρόνο κάτω από 3 ώρες κατά την Aerion όταν σήμερα είναι διαδρομή 12 ωρών.

Το δε AS3TM θα έχει εμβέλεια 7,000 ναυτικά μίλια ήτοι 12,964 χιλιόμετρα.

Η εταιρία θα ήθελε το μοντέλο να πετά μέσα στην τρέχουσα δεκαετία αλλά υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια και η COVID-19 που δεν ξέρουμε τι επίδραση θα έχει.

Η Aerion πάντως έχει χρηματοδότηση με την Boeing να είναι και investor/partner αλλά και τον δισεκατομμυριούχο Robert Bass ιδρυτή. Μόνο τα νέα γραφεία στη Μελβούρνη κοστίζουν US$300 εκατομμύρια ενώ το AS2 business jet έχει προ-πωλήσεις αξίας $10 δις με κόστος $120 εκατομμύρια το τεμάχιο.