H επόμενη γενιά των Intel Core processors επεξεργαστών έχει την κωδική ονομασία της Alder Lake και αναμένεται να λανσαριστεί το φθινόπωρο. Φαίνεται πως μερικλα benchmarks για…

…τους νέους επεξεργαστές έχουν βγει στον χωροχρόνο του διαδικτύου

Τα μετρημένα αυτά μοντέλα φαίνεται πως περιλαμβάνουν ακόμη και έναν 16-core desktop επεξεργαστή όπως και έναν 14-core mobile παρακαλώ.

Μια από τις τελευταίες διαρροές αφήνει στοιχεία για μια desktop και μια mobile CPU ενώ έχει επιβεβαιωτεί πως οι desktop θα δουλεύουν νε LGA 1700 θύρα και οι mobile Alder θα έχουν έναν FCBGA 1744 socket. ΚΑΙ οι δύο επεξεργαστές που μετρήθηκαν θα περιλαμβάνπυν τη νέα Intel Xe graphics αρχιτεκτονική.

Είμαστε στην 12η γενιά των Intel Core πια με το desktop μοντέλο να έχει 16 πυρήνες και 24 threads. Το μοντέλο από το οποία είχαμε διαρροή μετρήσεων είναι μάλλον από τα κορυφία με οκτώ Golden Cove και οκτών Gracemont cores αλλά και 30 MB L3 cache.

Το δε Intel Alder Lake desktop τσιπάκι έχει χρονισμό βάσης στα 1.80GHz αν και στις μετρήσεις που διέρρευσαν δεν φαίνεται η maximum ταχύτητα χρονισμού. Η έκδοση της CPU αυτή έχει next-gen γραφικά, τα Xe-LP με 32 execution units (EUs) αλλά και 256 cores με 1500MHz ταχύτητα χρονισμού.

Σε μέτρηση των Alder Lake γραφικών απέναντι στην Rocket Lake UHD 750 iGPU, το Alder Lake μοντέλο είχε 8,647 βαθμούς συγκριτικά με το UHD 750s που είχε 7,974 κάτι που σημαίνει 8.5% βελτίωση επιδόσεων. Τα νούμερα αυτά λογικά θα ανέβουν αφού δεν υπάρχουν dedicated drivers για τους Alder Lake και η βελτίωση μπορεί να φτάσει το 10%.

Για την mobile έκδοση των Alder Lake επεξεργαστών, το μοντέλο που μετρήθηκε βασίζεται σε Alder Lake-P ES τσιπ με 14-core, 20-thread συνδυασμό ενώ υπάρχουν έξι Golden Cove και οκτών Gracemont cores. Σε ταχύτητα πάμε όπως φαίνεται σε 800MHz base clock speed με το boost να φτάνει τα 4.0GHz.

Αυτή η έκδοση έχει 24MB L3 cache, Intel UHD Xe-LP κάρτα γραφικών πουν δεν είναι σαφές εάν είναι σε ξεχωριστή GPU. Κατά τα άλλα έχει: 96 EU, 768 πυρήνες, 1.5GB μνήμη και μέχρι 1200MHz χρονισμό.

Όλα αυτά χωρίς γενικά optimized drivers για την mobile CPU.