H ώρα η μεγάλη για ένα restart της υπερηχητικής πολιτικής πτήσης πλησιάζει. Το πρωτότυπο υπερηχητικό αεροσκάφος X-59 ξεπερνά κάθε ημέρα και περισσότερες δοκιμές και αν όλα πάνε καλά…

…μέσα στο έτος είναι στον διάδρομο προαπογείωσης. Είναι νωρίς να μιλάμε βέβαια για εμπορική εκμετάλλευση ενός αεροσκάφους παραγωγής που θα έχει πολύ μειωμένο τον ήχο της ηχητικής έκρηξης της διάσπασης του φράγματος του ήχου, αλλά το Χ-59 είναι η σημαντική αρχή.

Η NASA θέλει στο τέλος να ακούμε έναν πολύ μικρό κρότο και για αυτό μέσα στο έτος θα στείλει το πρωτότυπο και σε εργαστήρια αεροδυναμικής της JAXA, τηςΙαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος ενώ μαζί με την Lockheed Martin πιστεύουν πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν και υποδομές έτοιμες.

Φυσικά στις δοκιμές του Χ-59 θα συμμετέχουν και… κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων που θα ερωτούνται εάν οι πτήσεις του νέο ‘ήσυχου’ υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους τους ενοχλούν.

Και αν όλα πάμε καλά, θα έχουμε κάποια στιγμή το νέο Κονκόρντ που ΔΕΝ θα κάνει μόνο πτήσεις από την μιά πλευρά του Ατλαντικού στην άλλη και θα κοστίζει λιγότερο στη χρήση…