Είναι τα άρματα μάχης μια ‘τελειωμένη’ ιστορία; Το θέμα έχει εκραγεί μετά από όσα βλέπουμε στον πόλεμο στην Ουκρανία και μια μεγάλη έκθεση στρατιωτικών συστημάτων, η Eurosatory 2022 είχε πολλά νέα. Αν τα σοβιετικής σχεδίασης και τεχνολογίας μοντέλα έχουν…

…εμφανιστεί αδύναμα μπροστά σε φορητά αντιαρματικά βλήματα, οι χώρες του δυτικού κόσμους που έχουν ένα άρμα μάχης τέτοιας τεχνολογίας πρέπει να αποδείξουν πως μπορούνε να δώσουν απαντήσεις με στοιχεία επιβίωσης, ισχύος, αντοχής και ευκινησίας.

Και ιδού, το νέο φουτουριστικό όχημα της Rheinmetall που εμφανίστηκε στην έκθεση, το KF51 Panther. Στη βάση του έχει τα Leo 2 αλλά πλέον η ισχύς έρχεται από ένα λειόκαννο πυροβόλο 130 χιλιοστών με την ονομασία Future Gun System, με αυτόματη γέμιση.

Μαζί δίνει το ομοαξονικό πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, με έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο ή τετραπλό εκτοξευτής για loitering munition Hero 120 που μπορεί να μείνει στον αέρα έως μια ώρα να είναι η εναλλακτική λύση.

Φυσικά για το Panther η εταιρία προτείνει ένα ψηφιακό άρμα με δικτύωση και αυτοπροστατία και για top attack ενώ υπάρχει και σύστημα ενεργητικής αυτοπροστασίας ενεργητική θωράκιση μπροστά. Το άρμα όπως και τα ΤΟΜΑ της εταιρίας έχει και άφθονους αισθητήρες, κάμερες με όλα τα στοιχεία αναβαθμίσιμα για να έχει το τριμελές πλήρωμα ‘διαστημική’ εικόνα.

Με σκάφος που πατά στο Leopard 2 που έχει μειωμένο βάρος, τον νέο πύργο που μοιάζει να έχει βγει από videogame και θωράκιση που είναι new gen με χαμηλό βάρος, το νέο μοντέλο δεν έχει σήμερα πελάτες αλλά μπαίνει στην νέα εποχή της έντασης με προσδοκίες.