Η Νότιος Κορέα είχε πολλά νέα μέσα από μια συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα για το KF-21 Boramae μαχητικό της. Η χώρα αποκάλυψε περισσότερα για το…

…νέο πρόγραμμα που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρώτη πτήση τελικά αναμένεται για το KF-21 μέσα στην 4η εβδομάδα του Ιουλίου και θα διαρκέσει 30 με 40 λεπτά.

— Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας ROKAF έχει και επίσημα ζητήσεις μια μελέτη βιωσιμότητας για το πως μπορεί το KF-21 να εξελιχθεί σε ένα “5.5th Gen” μαχητικό. Αυτή η εξέλιξη είναι και η πρώτη που δείχνει πως η ROKAF θέλει να προχωρήσει σε ένα 5ης Γενιάς μαχητικό αεροσκάφος. Αν η ROKAF εγκρίνει το πρόγραμμα, το “Block III” θα ξεκινήσει το διάστημα 2026 με 2028.

Η Πολεμική Αεροπορία ROKAF φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει σε ένα μεγαλύτερο αεροσκάφος με βάση την KF-21 πλατφόρμα, το KF-XX στη θέση του Block III προγράμματος στα χνάρια της εξέλιξης του F/A-18 Hornet ε F/A-18E Super Hornet και του F-15 Eagle σε F-15E Strike Eagle.

Το KF-21 όπως έχουμε πει ΔΕΝ είναι 5ης Γενιάς μαχητικό αλλά “+4.5th Gen” και στόχος είναι να είναι ενός χαμηλού ίχνους (RCS) σχέδιο. Σε μέγεθος είναι μεγαλύτερο του F-35 και οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως θα είναι πιο ικανό από τα αναβαθμισμένα F-16V Viper που είναι σε υπηρεσία με την ΠΑ της χώρας.

Τα διάφορα Block του νυν αεροσκάφους πάντως μοιάζουν ως φυσική εξέλιξη αφού το KF-21 Block I θα έχει δυνατότητες μόνο αέρος-αέρος, τα Block II θα έχουν και δυνατότητες αέρος-εδάφους.

— Στη συνέντευξη τύπου μάθαμε πως και τα έξι πρωτότυπα που θα πετάξουνε έχουν συναρμολογηθεί από την Korea Aerospace Industries και σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή την Defense Acquisition Program Administration (DAPA) της Νότιας Κορέας, έχει ολοκληρωθεί το 62% του προγράμματος ανάπτυξης του KF-21.

— Υπάρχουν όμως νέα και για το κόστος του προγράμματος -στοιχείο που ενδιαφέρει και την Ελλάδα για τα διάφορα δικά της προγράμματα. Έτσι εξαιτίας του υπερπληθωρισμού, το αρχικό κόστος του KF-21 υπολογίζεται σήμερα πως μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 20% αν και οι Κορεάτες πιστεύουν πως μπορεί αυτό να σταθεροποιηθεί και δεν εκτιμούν πως θα μειωθεί η παραγγελία.

Όσο δε για την Ινδονησία που έχει και τη σημαία της στα πρωτότυπα, στην ενημέρωση αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει καμία πρόοδος σχετικά με την πληρωμή αν και η διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η KAI δήλωσε πως δεν θα παρέχει στην Ινδονησία πρωτότυπο εάν δεν τηρήσει τις προθεσμίες στις πληρωμές της.