Με τις δασικές πυρκαγιές να έχουν φέρει τις κυβερνήσει σε διεθνή συναγερμό, δεν είναι παράδοξο πως δοκιμάζονται όλα τα όπλα που μπορεί να είναι βοηθητικά. Το Airbus A400M λοιπόν έχει εδώ και μερικούς…

…μήνες δοκιμαστεί σε ρόλο τέτοιο και χρειάζεται ένα kit που έχει αναπτύξει η ίδια η Airbus για να κάνει πυρόσβεση. Δοκιμές έγιναν και στην Ισπανία ενώ δοκιμάστηκε και η γρήγορη απόρριψη του νερού σε χαμηλό ύψος αλλά και η χωρητικότητα του A400M που είναι 20 τόνοι, τρεις φορές εκείνη του Canadair CL-415 αν και όχι στο επίπεδο των διασκευασμένων DC-10 των ΗΠΑ με τους 35 τόνους.

Η εταιρία λέει πως μέσα σε 10 λεπτά στο έδαφος γεμίζει πάλι με retardant.

Οι δοκιμές έγιναν στις 21 Ιουλίου 2022 στην Guadalajara και το A400M έριξε τους 20 τόνους σε 10 δευτερόλεπτα. Συγκριτικά το C-130 Hercules με το Modular Airborne Fire Fighting System (MAFFS) που είχε και η Ελλάδα μπορεί να ρίξει 11 τόνους.

“The development of this firefighting kit is an intrinsic part of our journey towards helping to create a more sustainable and safer world, not only by our actions but also through our products,” είπε ο Michael Schoellhorn, CEO της Airbus Defence and Space σήμερα 26 Ιουλίου 2022. “We strongly believe the A400M can play a vital role in the fight against the ever-increasing threat posed by wildfires and support the restoration of social and environmental systems.”