Η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας θα εκπροσωπίσει την Ελλάδα στο European Cybersecurity Challenge 2022 by ENISA. Είναι ένας διαγωνισμός που…

…έχει πλέον καθιερωθεί ως το EURO της Κυβερνοασφάλειας και στον οποίο συμμετέχουν νέοι από 16 έως και 25 ετών. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017 και ωριμάζει κάθε χρόνο, η συγκεκριμένη ομάδα μας έχει κάνει ήδη υπερήφανους με πολλές επιτυχίες σε αυτή το δύσκολο ‘τουρνουά’. H ομάδα του 2022 που προέκυψε από τους προκριματικούς της φετινής άνοιξης, είναι πιο έτοιμη από ποτέ.

Η κυβερνοασφάλεια είναι κάτι ζητούμε ακόμη περισσότερο στην εποχή μας.

«Με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση της τηλεργασίας, καθώς και της διαδικτυακής μάθησης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, έχει αυξήσει τη ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα και έχει θέσει τα δίκτυα υπό πίεση, τη στιγμή που απαιτείται να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Πέρα από τη συμφόρηση των δικτύων, τίθενται και θέματα για την ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων. Κατά την τηλεργασία, ένα μέρος των δεδομένων που ανταλλάσσονται ενδέχεται να μεταφερθούν χωρίς προστασία και έτσι να αποτελέσουν στόχο υποκλοπών, κάτι για το οποίο πολλές εταιρείες δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες και χρειάζεται χρόνος για να εφαρμοστούν οι απαραίτητες λύσεις», είχε εξηγήσει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ.Χρήστος Ξενάκης, επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού. Όπως αναφέρει ο κ.Ξενάκης σκοπός του διαγωνισμού είναι «η ανεύρεση, η προσέλκυση και η ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο της προστασίας και ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων».

«Προβλήματα μπορεί να προκύψουν επίσης και σε επίπεδο χρηστών, μιας και όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στις ηλεκτρονικές αγορές. Οι χρήστες επομένως καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών και να προτιμούν αξιόπιστα online καταστήματα» σημειώνει ο Έλληνας ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, τονίζει πως η αυξημένη χρήση του διαδικτύου δεν έχει μόνο θετική πλευρά, δεδομένου ότι «πίσω από τη διαδικτυακή μας δραστηριότητα ελλοχεύουν συχνά αόρατοι εχθροί».

«Η ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών αποτελεί παγκόσμια επιταγή και έχει εξελιχθεί σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο. Στον τομέα αυτό της κυβερνοασφάλειας, η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, κάθε άλλο παρά υστερεί. Κάθε χρόνο διακρίνονται όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες, το επίπεδο και το ταλέντο των οποίων είναι εφάμιλλο με εκείνο κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων», αναφέρει το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού. «Αυτό, καταδεικνύεται και μέσα από το διαγωνισμό ECSC, από όπου αναδεικνύονται ταλέντα που βοηθούν στο να κάνουμε ισχυρότερα τα συστήματα και τις επικοινωνίες μας», καταλήγει ο κ.Ξενάκης.

Η Εθνική μας Ομάδα θα βρίσκεται από τις 13 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη για τον φετινό διαγωνισμό European Cyber Security Challenge.

Σωτήρης Κυριακίδης