Τα νέα για την πρώτη δοκιμή του προγράμματος Artemis που σχεδιάζεται να μας πάει ξανά στη Σελήνη ξεκινούν από την αξιολόγηση επισκευής που υλοποίησε η NASA. Η επισκευή αφορά…

…σωληνώσεις του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμων, αυτό που είχε παρουσιάσει διαρροή.

Ένα τεστ φόρτωσης κρυογενικών καυσίμων, υγρού υδρογόνου και οξυγόνου, αύριο Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου είναι λοιπόν το ιστορικό σημείο και εάν όλα πάνε καλά την 27η Σεπτεμβρίου μπορεί να έχουμε την τρίτη προσπάθεια εκτόξευσης αν και η 2η Οκτωβρίου επίσης είναι πιθανή ημερομηνία.

Όπως λέει πάντως το ptisidiastima ακόμη όμως και εάν η αξιολόγηση είναι θετική υπάρχει ένα άλλο κώλυμα που πρέπει να υπερπηδηθεί. Κάθε πυραυλικός φορέας που εκτοξεύεται από το Kennedy Space Center έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα τερματισμού της διαδικασίας (flight termination system) σε περίπτωση δυσλειτουργίας, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εκρηκτικό μηχανισμό που διαλύει τον πύραυλο στον αέρα με τέτοιο τρόπο ώστε η πτώση του να μην έχει καταστροφικά αποτελέσματα στο έδαφος. Εάν ο πύραυλος είναι επανδρωμένος, τότε φυσικά αυτό λειτουργεί μετά την ενεργοποίηση του συστήματος διαφυγής του θαλαμίσκου.

Ο μηχανισμός αυτός ενσωματώνει μπαταρίες που τον ενεργοποιούν, ώστε να έχει πλήρη αυτονομία, οι οποίες όμως πρέπει να ελέγχονται κάθε 25 ημέρες, ώστε να διαπιστώνεται η καλή κατάστασή τους και να υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα λειτουργήσει όταν απαιτηθεί.

Για τον πύραυλο της αποστολής Artemis 1 το χρονικό αυτό όριο των 25 ημερών έχει λήξει στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει στην εξέδρα εκτόξευσης, όπου βρίσκεται αλλά μόνο στο γιγάντιο κτήριο κατακόρυφης συναρμολόγησης, όπου θα πρέπει να αποσυρθεί.

Αν συμβεί αυτό προσθέτουμε τουλάχιστον δυο εβδομάδες καθυστερήσεων και θα μετακινήσει την εκτόξευση μετά τα μέσα Οκτωβρίου.