Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις. Αυτά περιλαμβάνουν, ένα νέο βραβείο με χρηματικό έπαθλο $5.000 για την υποστήριξη των Περιβαλλοντικών Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs) και την νέα ατομική παρουσίαση για τον Φωτογράφο της Χρονιάς.

Η έκθεση Sony World Photography Awards 2023 επιστρέφει στο Somerset House στο Λονδίνο από τις 14 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2023. Η έκθεση του 2022 θα συνεχίσει να «ταξιδεύει» διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων παρουσιάσεων των Βραβείων στο Μουσείο Φωτογραφικών Τεχνών, στο San Diego, Καλιφόρνια (8 Οκτωβρίου 2022 – 19 Μαρτίου 2023) και στο Open Eye Gallery, στο Liverpool, Ηνωμένο Βασίλειο (10 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2022).

Διανύοντας την 16η χρονιά τους, τα Sony World Photography Awards είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διακεκριμένους διαγωνισμούς φωτογραφίας στον κόσμο, αναδεικνύοντας την καλύτερη σύγχρονη φωτογραφία από όλο τον κόσμο και παρέχοντας στους συμμετέχοντες φωτογράφους σημαντικές ευκαιρίες διεθνούς προβολής και οικοδόμησης της καριέρας τους.

Η Sony υποστηρίζει τα Βραβεία για να βοηθήσει στη συνεχή ανάπτυξη της φωτογραφικής κουλτούρας, προσφέροντας μια παγκόσμια πλατφόρμα έκφρασης των ταλέντων του σήμερα. Η συμμετοχή στα Βραβεία είναι εντελώς δωρεάν και οι φωτογράφοι κρίνονται ανώνυμα από μια επιτροπή κορυφαίων κριτών.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής διαθέτουν εύρος γνώσεων και τεχνογνωσίας από ποικίλα φωτογραφικά υπόβαθρα και πρακτικές:

Διαγωνισμός Επαγγελματιών

• Mariama Attah, Επικεφαλής Εκθέσεων της Open Eye Gallery, Liverpool, Ηνωμένο Βασίλειο
• Tandazani Dhlakama, Βοηθός Επιμελητής στο Zeitz MOCAA, Cape Town, Νότια Αφρική
• Claartje van Dijk, Επικεφαλής Εκθέσεων, Foam Photography Museum, Amsterdam, Ολλανδία
• Ioana Mello, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια και Συντάκτης Φωτογραφίας, Διοικητικό Μέλος, FotoRio, Βραζιλία
• Sujong Song, Ανεξάρτητος Επιμελητής και Συντάκτης Φωτογραφίας, Συνιδρυτής του Seoul Lunar Festival, Δημοκρατία της Κορέας
• Mike Trow, Ανεξάρτητος Επιμελητής, Συντάκτης Φωτογραφίας και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

«Ανοιχτός» Διαγωνισμός και Διαγωνισμός Νέων
Eric Schlosser, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Tbilisi Art Fair, Γεωργία

Διαγωνισμός Student
Eliza Williams, Συντάκτρια, Creative Review, Ηνωμένο Βασίλειο

ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Βραβείο Βιωσιμότητας
Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας εισάγει ένα ολοκαίνουργιο βραβείο που «αναγνωρίζει» τις ιστορίες των ανθρώπων και των οργανισμών, των οποίων οι δράσεις αναδεικνύουν έναν από τους περιβαλλοντικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται εκφράσεις της κλιματικής αλλαγής, μία ματιά στις περιβαλλοντολογικά βιώσιμες τεχνολογίες και καινοτομίες ή μια δράση ατόμων και ομάδων που εργάζονται για να κάνουν τη διαφορά.

Το Βραβείο Βιωσιμότητας ανταμείβει τον νικητή φωτογράφο με χρηματικό έπαθλο $5.000 και με παρουσίαση του έργου του στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards στο Λονδίνο. Όλοι οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στον διαγωνισμό Επαγγελματιών έχουν δικαίωμα να κερδίσουν το βραβείο.

Ατομική έκθεση του Φωτογράφου της Χρονιάς
Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας εισάγει ένα επιπλέον νέο βραβείο για τον Φωτογράφο της Χρονιάς. Εκτός από το χρηματικό έπαθλο των $25.000, μια σειρά από εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony και τη συμπερίληψή του στην έκθεση και το λεύκωμα των Sony World Photography, ο νικητής θα ανταμειφθεί επίσης με μια ατομική έκθεση της δουλειάς του, στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards στο Λονδίνο, το επόμενο έτος. Αυτή η ευκαιρία θα επιτρέψει στους φωτογράφους να αναπτύξουν περαιτέρω το έργο που τους χάρισε τη νίκη ή να εκθέσουν μια ολοκαίνουργια δουλειά, προσφέροντάς τους επιπλέον προβολή για το έργο τους και τη δυνατότητα να εξελίξουν την καριέρα τους. Η πρώτη, από αυτές τις ατομικές εκθέσεις θα είναι αφιερωμένη στο έργο του Φωτογράφου της Χρονιάς 2022, Adam Ferguson (Αυστραλία) και θα παρουσιαστεί στην έκθεση στο Somerset House τον Απρίλιο του 2023.

Δομή Διαγωνισμού Νέων

Τα Sony World Photography Awards 2023 εισάγουν μια νέα δομή για τον Διαγωνισμό Νέων, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε οποιονδήποτε είναι κάτω των 19 ετών και προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να υποβάλουν έως και τρεις φωτογραφίες που σχετίζονται με το θέμα Your Everyday («Η κάθε σου ημέρα»). Οι κριτές θα επιλέξουν μια λίστα 10 φωτογράφων φιναλίστ που θα συνεχίσουν να διαγωνίζονται για τον τίτλο του Νέου Φωτογράφου της Χρονιάς.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 2023 ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ 2022

Το 2023, η έκθεση Sony World Photography Awards θα ξεκινήσει στο Somerset House του Λονδίνου από τις 14 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2023.

Μετά την έκθεση του Λονδίνου και μια παρουσίαση που θα ακολουθήσει στο Τόκιο, η έκθεση Sony World Photography Awards 2022 συνεχίζει να «ταξιδεύει» σε διάφορους διεθνείς χώρους:

• Lenzburg, Ελβετία, Fotofestival Lenzburg, 27 Αυγούστου – 2 Οκτωβρίου 2022
• Μιλάνο, Ιταλία, Fondazione Stelline, 14 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2022
• Buenos Aires, Αργεντινή, artexarte, 27 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου 2022
• San Diego, ΗΠΑ, Museum of Photographic Arts, 8 Οκτωβρίου 2022 – 19 Μαρτίου 2023
• Βερολίνο, Γερμανία, Willy-Brandt-Haus, 21 Οκτωβρίου 2022 – 15 Ιανουαρίου 2023
• Liverpool, Ηνωμένο Βασίλειο, Open Eye, 10 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσθετες λεπτομέρειες για τους χώρους είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας website

2023 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Η υποβολή των συμμετοχών στα Sony World Photography Awards έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2022. Μπορείτε να βρείτε τις πλήρεις περιγραφές του διαγωνισμού και των επιμέρους κατηγοριών στη διεύθυνση www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards

Οι προθεσμίες υποβολής για τους τέσσερις διαγωνισμούς των Βραβείων είναι:

Επαγγελματιών: 13 Ιανουαρίου 2023, 13:00 GMT

Ανοικτός: 6 Ιανουαρίου 2023, 13:00 GMT

Student: 30 Νοεμβρίου 2022, 13:00 GMT

Νέων: 6 Ιανουαρίου 2023, 13:00 GMT

Όλοι οι νικητές των κατηγοριών στους διαγωνισμούς Επαγγελματιών, Ανοιχτό, Νέων και Student θα λάβουν εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης από τη Sony. Επιπλέον, χρηματικά έπαθλα 25.000$ (USD) θα δοθούν στον Φωτογράφο της Χρονιάς και 5.000$ (USD) στο νικητή του Ανοικτού Διαγωνισμού. Όλα τα έργα των φωτογράφων που θα κερδίσουν και εκείνα των φιναλίστ θα εκτεθούν στην ετήσια έκθεση Sony World Photography Awards στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διεθνείς περιοδείες. Οι νικήτριες φωτογραφίες θα δημοσιευτούν επίσης στο βιβλίο των ετήσιων βραβείων. Όλοι οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 13 Απριλίου 2023.

Σημειώσεις για τους συντάκτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS
Έχοντας δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, τα διεθνώς αναγνωρισμένα Sony World Photography Awards είναι μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του διεθνούς φωτογραφικού κλάδου. Για 16η χρονιά, φέτος, και χωρίς κόστος συμμετοχής, τα Βραβεία αποτελούν την παγκόσμια φωνή της φωτογραφίας και εμβαθύνουν στην σύγχρονη φωτογραφία. Τόσο για τους ήδη αναγνωρισμένους, όσο και για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες προβολής παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, τα Βραβεία αναγνωρίζουν τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κλάδου στον κόσμο, μέσω της αναγνώρισης για την Εξαιρετική Προσφορά στη Φωτογραφία, την οποία έχουν λάβει στο παρελθόν, ανάμεσα σε άλλους, οι William Eggleston (2013), Marry Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021) and Edward Burtynsky (2022). Τα Βραβεία παρουσιάζουν τα έργα των νικητών και των επιλεγμένων φωτογράφων σε μια επιφανής ετήσια έκθεση στο Somerset House του Λονδίνου. https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα hashtag μας #sonyworldphotographyawards #swpa #swpanews.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας είναι μια διεθνής πλατφόρμα για πρωτοβουλίες σχετικά με τη ανάπτυξη και την πρόοδο της κουλτούρας της φωτογραφίας. Οι πρωτοβουλίες προγραμματισμού και διαγωνισμών μας παρέχουν πολύτιμες ευκαιρίες για καλλιτέχνες που εργάζονται στον τομέα της φωτογραφίας και βοηθούν στη διεύρυνση της συζήτησης γύρω από τη δουλειά τους. Μέσω των εκθέσεων μας αναλαμβάνουμε βασικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς σύγχρονης τέχνης για τέχνη που βασίζεται στη φωτογραφία και στην εμβάθυνση της διάδρασης του κοινού με το μέσο. Το portfolio του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας περιλαμβάνει: τα Sony World Photography Awards, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς φωτογραφίας στον κόσμο, PHOTOFAIRS Shanghai την κορυφαία έκθεση στην Ασία αφιερωμένη σε έργα τέχνης με βάση τη φωτογραφία και ψηφιακά έργα και Photo London τη διεθνή έκθεση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Somerset House του Λονδίνου. www.worldphoto.org

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Η Mariama Attah είναι Επικεφαλής Εκθέσεων στην Open Eye Gallery, Liverpool. Η Attah είναι επιμελητής φωτογραφίας, συγγραφέας και λέκτορας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παραγνωρισμένες οπτικές ιστορίες και κατανοεί πώς η φωτογραφία και η οπτική κουλτούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τις «υπο-εκπροσωπούμενες φωνές». Πριν γίνει μέλος της Open Eye Gallery, ήταν Βοηθός Συντάκτριας του περιοδικού Foam. Ακόμα πιο πριν ήταν Επιμελήτρια της Photoworks, όπου ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την επιμέλεια προγραμμάτων και εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Φωτογραφικής Μπιενάλε του Brighton και ήταν επίσης Διευθύντρια Σύνταξης του ετήσιου περιοδικού Photoworks Annual. openeye.org.uk

Η Tandazani Dhlakama είναι βοηθός επιμελήτρια στο Zeitz MOCAA. Πριν από αυτό, εργάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ζιμπάμπουε μεταξύ 2011 και 2017. Είναι μέλος της ομάδας επιμέλειας του 13ου Bamako Encounters – African Biennale of Photography (2022). Το 2016 ήταν επιμελήτρια στην Tsoko Gallery, έναν ανεξάρτητο χώρο τέχνης στη Χαράρε, όπου επιμελήθηκε την εναρκτήρια έκθεσή τους και συμμετείχε στην ίδρυση του χώρου. Είναι κάτοχος MA in Art Gallery and Museum Studies από το Πανεπιστήμιο του Leeds, Ηνωμένο Βασίλειο (2015) και πτυχίο στις Καλές Τέχνες και τις Πολιτικές Επιστήμες, Magna Cum Laude από το Πανεπιστήμιο St. Lawrence, ΗΠΑ (2011).

Η Claartje van Dijk είναι επικεφαλής του τμήματος φωτογραφίας στο Foam Photography Museum στο Άμστερνταμ από το 2020. Έχει επιμεληθεί διάφορες εκθέσεις όπως οι Liz Johnson Artur – of life of love of sex of move of hope (2021), Foam 3h: Karolina Wojtas – We can’t live – without each other (2021) και Blessings from Mousganistan (2022), μεταξύ άλλων. Προηγουμένως, η Claartje εργάστηκε στο International Centre of Photography (ICP) στη Νέα Υόρκη ως Assistant Curator, Collections. Στο ICP πραγματοποίησε έρευνα για τη συλλογή του μουσείου και ήταν επιμελήτρια σε πολυάριθμες εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Perpetual Revolutions: The Image and Social Change (2017), Elliott Erwitt: Pittsburgh (2018) και Your Mirror: Portraits from the ICP Collection (2019). Η Claartje ήταν στην κριτική επιτροπή για μια σειρά βραβείων, όπως το Πρόγραμμα Υποτροφιών Lucie για το Ίδρυμα Lucie, το LensCulture και το Διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας BJP. foam.org

Η Ioana Mello εργάζεται μεταξύ Ευρώπης και Βραζιλίας ως ανεξάρτητη επιμελήτρια φωτογραφίας. Το έργο της ως επιμελήτρια, περιλαμβάνει μια έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο Mains d’Œuvres στο Παρίσι, What’s going on in Brazil?, κατά τη διάρκεια του Rencontres d’Arles 2019, στο Ίδρυμα Manuel Rivera Ortiz και το έργο των καλλιτεχνών Masina Pinheiro και Gal Marinelli στο Rencontres d’Arles 2022. Επιμελήθηκε δύο εκθέσεις στην Πορτογαλία το 2021, στο φεστιβάλ Diafragma και στη γκαλερί Tryzy και θα συμμετάσχει στο Imago Photography Festival 2022. Στη Βραζιλία, ήταν καθηγήτρια στο Pontifical Catholic University του Ρίο ντε Τζανέιρο (PUC-Rio) και μέλος της κριτικής επιτροπής του Web Photo Prize of the Alliance Française. Είναι ένα από τα πέντε διοικητικά μέλη του φεστιβάλ FotoRio και συνεργάζεται με την Galeria da Gávea, και άλλα βραζιλιάνικα φεστιβάλ και ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτή τη στιγμή εργάζεται για δύο βιβλία φωτογραφίας και γράφει για πολλά περιοδικά. Επιπλέον, η Mello συμμετέχει τακτικά σε αναγνώσεις χαρτοφυλακίου (Photodays, Filles de la Photo), στρογγυλά τραπέζια και ομιλίες. Το 2021 άρχισε να εργάζεται για την ειδίκευση Ithaque για φωτογράφους της Λατινικής Αμερικής.

Η Sujong Song είναι επιμελητής και κριτικός φωτογραφίας με έδρα τη Σεούλ. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον έγκειται στην ανάπτυξη των μέσων και της οπτικής κουλτούρας. Η Song ήταν συνιδρύτρια του Seoul Lunar Photo, επίτροπος της Dak’Art Biennale και της συντονιστικής επιτροπής για την Daegu Photo Biennale. Είχε προηγουμένως επιμεληθεί εκθέσεις, όπως Hurroo Hurroo (GoEun Museum of Photography, 2013), Five Views from Korea (Noorderlicht Photogallery, 2014), Map of Daily Life (Lishui Art Museum, Κίνα, 2015) και Hybrid/Metamorphosis (Dakar Biennale, 2016). Υπήρξε επίσης κριτής σε πάνελ για το World Press Photo, το POYi και το Flash Forward μεταξύ πολλών άλλων βραβείων και επίσης είναι υποψήφια για πολλά βραβεία, όπως το Prix Pictet και το Joop Swart Masterclass. Η Song είναι επί του παρόντος η ανώτερη επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Κορέας (MMCA) από το 2017.

Ο Mike Trow είναι διακεκριμένος Διευθυντής Φωτογραφίας και φωτογράφος. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ερευνητής και ρεπόρτερ για την Colorific πριν από τους ρόλους του Picture Editor σε περιοδικά όπως το Bizarre και το περιοδικό Jack. Ήταν στη βρετανική Vogue για 13 χρόνια, όπου ηγήθηκε μιας ομάδας που παρήγγειλε, παρήγαγε και διηύθυνε καλλιτεχνικά όλες τις λήψεις πορτρέτων και μεγάλου μήκους για το περιοδικό. Ως φωτογράφος εργάστηκε για τη Vogue και άλλους τίτλους. Τώρα εργάζεται ως επιμελητής, σύμβουλος, ανεξάρτητος συντάκτης και φωτογράφος.

Ο Eric Schlosser γεννήθηκε στη Γαλλία. Ξεκίνησε ως δικηγόρος, ειδικευμένος στο διεθνές δίκαιο και την πνευματική ιδιοκτησία. Η καριέρα του σε διεθνή έργα και τις τέχνες εκτείνεται για περισσότερα από 20 χρόνια. Εργάστηκε ως Πολιτιστικός Σύμβουλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλική Πρεσβεία, επιβλέποντας και σχεδιάζοντας πολλαπλά έργα στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες. Απομακρυνόμενος από τον διπλωματικό κόσμο, άρχισε στη συνέχεια να συνεργάζεται με πολλές εκθέσεις τέχνης σε διάφορες χώρες, ως καλλιτεχνικός διευθυντής ή στρατηγικός σύμβουλος, ενώ παράλληλα υποστήριξε την καριέρα αρκετών καλλιτεχνών. Αυτή τη στιγμή είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Tbilisi Art Fair και επιμελείται έργα κυρίως στη φωτογραφία, το πιο πρόσφατο σε συνεργασία με την Fotografiska για την υποστήριξη ανερχόμενων γυναικών φωτογράφων από την Ουκρανία. Συμβουλεύει επίσης για συλλογές σύγχρονης τέχνης και φωτογραφίας και συμμετέχει τακτικά σε κριτικές επιτροπές τέχνης.

Η Eliza Williams είναι συντάκτρια του Creative Review από το 2019. Γράφει, μιλάει και συμμετέχει σε εκπομπέςι για τη διαφήμιση, το σχέδιο και την οπτική κουλτούρα για πάνω από δύο δεκαετίες, ενώ είναι συγγραφέας δύο βιβλίων που εκδόθηκαν από την Laurence King Publishing. Παρουσιάζει επίσης το podcast Creative Review. creativereview.co.uk