Αυτό είναι το νέο ‘όπλο’ κατά των drone που βλέπουμε να ετοιμάζεται για πολλές πια αγορές και έχει και ελληνικό… όνομα!

Το Stryker Leonidas technology demonstrator δίνει δυνατότητες κατά των drone -counter-electronics capabilities- για την οικογένεια των οχημάτων Stryker μέσα από την τεχνολογία high-power microwave array που ονομάζεται Epirus Leonidas.

Το Stryker Leonidas δίνει τη δυνατότητα για αναρίθμητες αποστολές counter-electronics πέρα από τις counter-UAS δυνατότητες και πάρει σε επίπεδα -layered- δυνατότητες αντιπαράθεσης με απειλές – mobile short-range air defense (M-SHORAD).

Το Stryker Leonidas έχει και on-board και networked δυνατότητες πρόσκτησης στόχων ενώ σε δοκιμές έχει, όπως λέει η εταιρία, αντιμετωπίσει και μοναδικούς στόχους αλλά και swarms από drones.

Το Stryker αυτό με το ενσωματωμένο σύστημα Leonidas της εταιρίας Epirus, συνιδρυτής της οποίας είναι ο John Tenet, γιός του Ελληνοαμερικανού George Tenet, τέως διοικητή της CIA το διάστημα 1996-2004.

Η Epirus παράγει το Leonidas, ένα σύστημα εκπομπής μικροκυμάτων υψηλής ισχύος, το οποίο δρα ως «όπλο» κατάρριψης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και drone, έχοντας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και σμήνη από αυτά. Το Leonidas έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Αμερικανικής Αεροπορίας και διαφόρων υπηρεσιών όπως η DARPA, ενώ φέτος η εταιρία εξασφάλισε και χρηματοδότηση από επενδυτές, ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Η έκδοση του Stryker με το Leonidas εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης που ετοιμάζει η GDLS για το όχημα, προβάλλοντας το ως νέας γενιάς, με διάφορες εκδόσεις και εξοπλισμούς, από πυροβόλο laser, έως πλήρως αυτόνομο όχημα.