Με πολύ υψηλές ταχύτητες προχωρούν οι Γάλλοι στο πρόγραμμα κατασκευής των τριών ελληνικών FDI HN. Και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε καλά μαντάτα. Νάτη η…

…πρώτη ελληνική φρεγάτα του 21ου αιών.

Το πρώτο ελληνικό πλοίο βρίσκεται πια στη ναυπηγική δεξαμενή, το dry dock, της Naval Group στο Lorient όπου το το πρώτο μπλοκ της πρώτης FDI HN, παρουσία του Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, Αρχηγού ΓΕN παρουσιάστηκε.

Η Naval Group είπε πως η FDI HN που ναυπηγείται στο Lorient θα παραδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και γνωρίζουμε πως η συμφωνία μιλά για δύο μονάδες το 2025 και 2026 για την τρίτη.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος που, ως Αρχηγός ΓΕΝ παρίσταμαι στην τοποθέτηση της πρώτης φρεγάτας FDI ΗΝ στη ναυπηγική δεξαμενή. Φιλοδοξία μας είναι η FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο».

Ο Olivier de la Bourdonnaye, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των προγραμμάτων της Naval Group, είπε: «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό το σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανική παραγωγή της πρώτης φρεγάτα άμυνας και επέμβασης για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Αυτές οι πολλαπλών ρόλων, κυβερνοασφαλείς και κλιμακούμενων δυνατοτήτων πλοία, θα εξασφαλίσουν την υπεροχή στους τομείς των πληροφοριών, της εμπλοκής και της κυριαρχίας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Τα βασικά specifications της FDI HN:

Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
Μήκος: περ. 122 μέτρα
Πλάτος: 18 μέτρα
Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
Αερομεταφερόμενα μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN:

32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
Πύραυλοι RAM
Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
Πυροβόλο 76 χλστ
4 τορπιλοσωλήνες
Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group