Το Bell V-280 είναι ο μεγάλος νικητής. Με το μεγαλύτερο συμβόλαιο που μπορεί να κερδίσει σήμερα κανείς στην βιομηχανία των ελικοπτέρων. Το Bell V-280 Valor tiltrotor κέρδισε το…

…δημιούργημα της Sikorsky, το Defiant compound ελικόπτερο και θα είναι το νέο “utility rotorcraft” του Αμερικανικού Στρατού. Ναι, μιλάμε για τον αντικαταστάτη των UH-60 Black Hawk και με το συμβόλαιο Future Long Range Assault Aircraft η Bell θα δει τα V-280 Valor tiltrotor να αντικαθιστούν ΧΙΛΙΑΔΕΣ ελικόπτερα. Tο αρχικό συμβόλαιο θα είναι για ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σκάφους, την παραγωγή 6 πρωτοτύπων για δοκιμές όπως και 8 ελικοπτέρων προ-παραγωγής.

Η ανακοίνωση έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και είναι η μεγαλύτερη ανακοίνωση εδώ και 40 χρόνια.

Το πρόγραμμα FLRAA είναι μέρος της πρωτοβουλίας Future Vertical Lift για να αντικαταστήσουν οι Αμερικανοί τα assault και utility ελικόπτερα τους με το UH-60 Black Hawk φυσικά να μην πεθαίνει αλλά μετά από μισό αιώνα σχεδόν να βλέπει τον γιο του πια.

“This down-select represents a strategic pivot for Army Aviation to the transformational speed and range our Army needs to dominate future battlefields,” είπε ο κ.Walter Rugen, διευθυντής της Ομάδας Future Vertical Lift Cross-Functional Team. “The prototyping and risk-reduction efforts allowed the Army to significantly reduce the time needed to get to today’s announcement”, προσέθεσε.

Το FLRAA μεταξύ άλλων απαιτούσε ο νικητής να μπορεί να ταξιδέψει για 2,440 ναυτικά μίλια χωρίς ανεφοδιασμό ενώ πρέπει να δώσει ένα πολύ ευκίνητο και πιο γρήγορο ελικόπτερο. H μεγίστη ταχύτητα είναι στα 550 χλμ/ώρα, ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 14 τόνοι.

Η υπηρεσία που θα αναλάβει να εκτελεστεί το τεράστιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιεί και virtual πρωτότυπα για “design, integration, training και developmental” δραστηριότητες δοκιμής πριν να φτάσουν στον αέρα τω πρω΄τα πρωτότυπα σε κανονικό configuration το 2025.

“This is an exciting time for the U.S. Army, Bell, and Team Valor as we modernize the Army’s aviation capabilities for decades to come,” είπε ο κ.Mitch Snyder της Bell. “Bell has a long history supporting Army Aviation and we are ready to equip Soldiers with the speed and range they need to compete and win using the most mature, reliable, and affordable high-performance long-range assault weapon system in the world.”

Το V-280 Valor έχει σχεδίαση tiltrotor, με τους 2 κινητήρες στα άκρα πτερύγων, θυμίζει πολύ το V-22 Osprey της Bell σε συνεργασία με την Boeing ΑΛΛΑ, υπάρχει η διαφορά είναι πως η μετακίνηση είναι μόνο των ελίκων και όχι ατρακτιδίου με τον κινητήρα μαζί. Οι δύο κινητήρες συνδέονται και περίπτωση αστοχίας του ενός την άλλη έλικα κινεί ο δεύτερος.

Η αρχική συμφωνία είναι για $1.3 δις αλλά αφού θα χρειαστεί να αντικατασταθούν 2,000 UH-60 Black Hawk ελικόπτερα μόνο στις ΗΠΑ με το FLRAA από το 2030 μπορεί να μιλάμε για $70 δις συμβόλαια.

Για δε το στάδιο engineering and manufacturing development και την φάση της αρχικής παραγωγής θα χρειαστούν $7 δις…