Η Panasonic έχει κλείσει χρόνια στον χώρο και τώρα προσφέρει αυτόματη εστίαση ανίχνευσης φάσης PDAF στις Panasonic Lumix S5 Mark II και Panasonic Lumix S5 Mark IIX. Τα νέα μοντέλα δίνουν…

…αισθητήρα Full Frame BSI CMOS 24,2 megapixel με νέο επεξεργαστή των Panasonic και Leica.

Με την ανίχνευση φάσης η Panasonic λέει το PDAF γίνεται ακόμα πιο αξιόπιστο χάρη και στο Phase Hybrid Autofocus που σημαίνει περισσότερα σημεία AF, 779, ενώ τα νέα μοντέλα έχουν και αναγνώριση θέματος ανθρώπους για μάτια, πρόσωπο, σώμα και ζώα.

Η σταθεροποίηση είναι in body 5 αξόνων ενώ ο νέος συνδυασμός αισθητήρα και επεξεργαστή είναι ικανός για έως και εννέα FPS, επτά FPS σε AFC με μηχανικό κλείστρο και έως 30 FPS με ηλεκτρονικό κλείστρο σε JPEG/RAW.

Στο βίντεο οι Panasonic Lumix S5 Mark II και S5 Mark IIX έχουν αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ενώ υπάρχει και νέο σύστημα διασποράς θερμότητας με ανεμιστήρα για απεριόριστη εγγραφή χωρίς να υπερθερμαίνεται το μοντέλο.

Και τα δύο μοντέλα έχουν OLED 3.680 K-dot viewfinder 1,52x / 0,76x (ισοδύναμο 35 mm) ενώ πίσω η οθόνη αφής LCD, τριών ιντσών 1.840K 3:2 βγαίνει στο πλάι και αλλάζει γωνία.

Οι νέες κάμερες έχουν μια θύρα HDMI Type A και έχουν και θήκη κλειδώματος καλωδίου τόσο για το καλώδιο HDMI όσο και για το καλώδιο USB για να αποτρέψετε την αποσύνδεσή τους κατά τη λήψη. Επιπλέον υποστηρίζουν USB 3.2 Gen 2 για εγγραφή και ανάγνωση υψηλής ταχύτητας και είναι εξοπλισμένες με υποδοχές διπλών καρτών (UHS-II x 2). Οι κάμερες διαθέτουν επίσης στερεοφωνικό μικρόφωνο 3,5 mm και υποδοχή ακουστικών. Όσο αφορά την συνδεσιμότητα οι κάμερες υποστηρίζουν WiFi 5 Ghz και 2,4 GHz μαζί με Bluetooth 5.0. 

Η Panasonic λέει ότι έχει κάνει πολλές βελτιώσεις στη σχεδίαση του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός νέου joystick οκτώ κατευθύνσεων. Για να αντέχουν τη βαριά χρήση στο πεδίο, οι LUMIX S5II και S5IIX αποτελούνται από κράμα μαγνησίου πλήρως χυτό μπροστινό/πίσω πλαίσιο και είναι ανθεκτικές στο πιτσίλισμα και στη σκόνη. 

Και οι δύο κάμερες χρησιμοποιούν μπαταρία υψηλής χωρητικότητας 2.200 mAh που μπορεί να επαναφορτιστεί είτε μέσω AC είτε μέσω USB, ενώ προσφέρει και USB PD (Power Delivery) όταν χρησιμοποιείται ο αντίστοιχος φορτιστής μπαταρίας DMW-BTC15 (πωλείται χωριστά). Το battery grip DMW-BGS5 που κατασκευάστηκε αρχικά για την S5 πρώτης γενιάς λειτουργεί και με τις δύο νέες κάμερες.

Η διαφορά της LUMIX S5 IIX με την απλή S5 IIX είναι ότι έχει δυνατότητα εξόδου βίντεο RAW και εγγραφή All-Intra, ProRes σε συνδεδεμένο USB-C SSD. Διαθέτει επίσης ενσύρματη και ασύρματη λειτουργία livestream IP και σύνδεση USB. Η S 5IIX διαθέτει επίσης ασπρόμαυρο σχεδιασμό, ενώ η S5 II διατηρεί την εμφάνιση του προκατόχου του.

Πόσο; Για μια Panasonic Lumix S5 Mark II στις ΗΠΑ μιλάμε για 2.000 δολάρια, ενώ για την Panasonic Lumix S5 Mark IIX είμαστε στα 2.200 δολάρια με την S5 II να είναι άμεσα διαθέσιμη 2023 και την S5 IIX να πηγαίνει για τον Μάιο.