Σύμφωνα με όλα τα site που σχετίζονται με την Άμυνα, το ΓΕΕΘΑ έχει θετική απάντηση σε παλαιότερο αίτημά μας για παραχώρηση μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 και δη της έκδοσης M2A2 ODS-SA. Σύμφωνα με την…

…ptisidiastima.com οι Αμερικανοί εξασφάλισαν για τη χώρα μας 300 οχήματα του τύπου, σε καλή κατάσταση, τα οποία μπορούν να ενταχθούν σχετικά γρήγορα στις μηχανοκίνητες μονάδες ελιγμού του Ελληνικού Στρατού.

Το αίτημα για οχήματα Μ2Α2 από την πλευρά μας είναι παλιό, αλλά, όπως είπε το ptisidiastima, είχε επανέλθει ο ΑΓΕΕΘΑ στην προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Εκεί, όταν ζητήθηκε από τις ΗΠΑ περισσότερο υλικό για την Ουκρανία, η απάντηση ήταν μια λίστα με ελληνικές απαιτήσεις, με κορυφαία την παραχώρηση λειτουργικών Μ2Α2-ODS. Η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα, και τελικά έφτασε απάντηση στη χώρα μας, για προσωρινή διαθεσιμότητα 300 οχημάτων.

Οι πληροφορίες του site αναφέρουν πως οι Αμερικανοί έχουν υπολογίσει και το ποσό που απαιτείται ανά όχημα για να γίνει εργοστασιακή επιθεώρηση και απόλυτη επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση (ανάλογες εργασίες που έχουν γίνει και στα Marder 1A3 που εξασφαλίσαμε από τη Γερμανία).

Το ποσό που έχουν προσδιορίσει οι Αμερικανοί είναι της τάξης του 1 εκ. ευρώ ανά όχημα, ή περίπου 300 εκ. ευρώ και για τα 300 οχήματα. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί κατά πάσα πιθανότητα το κόστος του εξοπλισμού που η Ελλάδα έχει στείλει στην Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και δωρεάν ή έστω πολύ πιο χαμηλού αντιτίμου.

Το ptisidiastima σημειώνει πως πιθανή αποδοχή της αμερικανικής προσφοράς σημαίνει πως θα “ξεκολλήσει” και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 1A5 & Leopard 2A4. Το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ δυσκολεύονται να ξεκινήσουν το πρόγραμμα χωρίς να έχει επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα της ανυπαρξίας ΤΟΜΑ στις Μονάδες Ελιγμού, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο προηγμένα άρματα μάχης να επιχειρούν χωρίς την κάλυψη ΤΟΜΑ. Η εμπειρία της Ουκρανίας και οι οδυνηρές απώλειες ακόμη και προηγμένων αρμάτων μάχης, έχουν μελετηθεί σε βάθος από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΕΣ, και η λύση απόκτησης ΤΟΜΑ είναι μονόδρομος.

Τα 300 M2A2 Bradley θα καλύψουν ένα μέρος των τεράστιων αναγκών σε ΤΟΜΑ του ΕΣ, καθώς η απαίτηση είναι αρκετά μεγάλη για να καλυφθούν οι ανάγκες των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων ταξιαρχιών.

Το ptisidiastima σημειώνει πως ο ΕΣ δεν θα σταματήσει στα Μ2Α2, αλλά θα συνεχίσει να επιδιώκει την παραχώρηση περισσότερων Marder 1A3 & M2A2 Bradley ακόμη και αν βλέπουμε πως τα περισσότερα από αυτά θα πάρουν αργά αλλά σταθερά το δρόμο προς την Ουκρανία.