Μια τεράστιο συμφωνία… συμφωνήθηκε! Με την τριμερή συνάντηση κορυφής ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, η AUKUS από το 2021 πια ωρίμασε. Οι τρεις χώρες με μαγιά τεχνολογία και δεκάδες δισεκατομμύρια, θα συνεργαστούν…

…στον Ειρηνικό με την κινεζική επιρροή να είναι η ‘άλλη’ πλευρά.

Θα έχουμε έτσι κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για το Royal Australian Navy μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα απόκτησης SSN που μας πηγαίνει μετά το 2040. Η συμφωνία για την Αυστραλία εκτιμάται πως θα φτάσει τα 368 δισ. δολάρια Αυστραλίας (κάπου 245 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μέχρι το 2055!

Στο πλαίσιο της συμφωνίας από τις ΗΠΑ θα φτάσουν στην Αυστραλία τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia στις αρχές της δεκαετίας του 2030, με option για αγορά δύο επιπλέον, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Εδώ να εξηγήσουμε πως τα υποβρύχια των Αυστραλών θα είναι οπλισμένα με συμβατικό τρόπο ΑΛΛΑ θα βασίζονται στον σχεδιασμό SSN υποβρυχίων επόμενης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα η νέα κλάση θα έχει και τεχνολογίες των υποβρυχίων SSN της Αμερικής.

Έχουμε λοιπόν μια νέα σχεδίαση που θα είναι αυτή ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κρούσης για Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο με βάση κοινή σχεδίαση ενώ κάθε χώρα θα τα φτιάξει στα δικά της ναυπηγεία.

Μέσα από τη ανακοίνωση φαίνεται χρονοδιάγραμμα με πολλά βήματα σε μακρύ roadmap όπως εξηγεί το ptisidiastima που αναφέρει:

  • Beginning in 2023, Australian military and civilian personnel will embed with the U.S. Navy, the Royal Navy, and in the United States and United Kingdom submarine industrial bases to accelerate the training of Australian personnel. The United States plans to increase SSN port visits to Australia beginning in 2023, with Australian sailors joining U.S. crews for training and development; the United Kingdom will increase visits to Australia beginning in 2026.
  • As early as 2027, the United States and United Kingdom plan to begin forward rotations of SSNs to Australia to accelerate the development of the Australian naval personnel, workforce, infrastructure and regulatory system necessary to establish a sovereign SSN capability.
  • Starting in the early 2030s, pending Congressional approval, the United States intends to sell Australia three Virginia class submarines, with the potential to sell up to two more if needed. This step will systematically grow Australia’s sovereign SSN capability and support capacity.
  • In the late 2030s, the United Kingdom will deliver its first SSN-AUKUS to the Royal Navy. Australia will deliver the first SSN-AUKUS built in Australia to the Royal Australian Navy in the early 2040s.

Από το 2023, αυστραλιανό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό θα ενσωματωθεί στο Ναυτικό των ΗΠΑ, στο Βασιλικό Ναυτικό και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με ναυπηγήσεις και κατασκευές συγκροτημάτων υποβρυχίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν τεχνογνωσία. Παράλληλα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εντατικοποιήσουν επισκέψεις πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του US Navy σε λιμάνια της Αυστραλίας, ξεκινώντας από 2023, με αυστραλιανό προσωπικό να εντάσσεται στα αμερικανικά πληρώματα σε περιπολίες στον Ειρηνικό. Το Βασιλικό Ναυτικό θα κάνει το ίδιο αλλά από το 2026.

Από το 2027, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσουν τον μόνιμο ελλιμενισμό SSN στην Αυστραλία για να υποστηρίζουν την εκπαίδευση του αυστραλιανού προσωπικού, του εργατικού δυναμικού στα ναυπηγεία, των υποδομής και του ρυθμιστικού συστήματος που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας κυρίαρχης ικανότητας SSN την οποία επιδιώκει η Καμπέρα.

Από τις αρχές της δεκαετίας της δεκαετίας 2030 οι Ηνωμένες Πολιτείες και εφόσον εγκριθεί από το κογκρέσο, θα πουλήσουν στην Αυστραλία τρία υποβρύχια SSN κλάσης Virginia, με τη προαίρεση πώλησης άλλων δύο ακόμη, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Το τρία έως πέντε υποβρύχια κλάσης Virginia θα αποτελέσουν «ενδιάμεση λύση» στην αυστραλιανή επιδίωξη SSN.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2030, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει το πρώτο SSN-AUKUS για το Βασιλικό Ναυτικό, ενώ η Αυστραλία θα αποκτήσει το πρώτο δικό της SSN-AUKUS κατασκευασμένο εγχώρια για το RAN στις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Από την πλευρά της η Κίνα έχει καταδικάσει την AUKUS ως παράνομη πράξη εξάπλωσης πυρηνικών και μιλά για σχέδιοπου «συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους πυρηνικής εξάπλωσης, υπονομεύει το διεθνές σύστημα μη εξάπλωσης, τροφοδοτεί κούρσες εξοπλισμών και πλήττει την ειρήνη και τη σταθερότητα». Αυτό υπάρχει σε tweet της μόνιμης αποστολής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη.