Η NASA ετοιμάζεται να στείλει αστροναύτες ξανά στη Σελήνη και οι επόμενοι moonwalkers μόλις επιλέχθηκε πως θα φορούν στολές της Axiom Space.

Η NASA μόλις επέλεξε τις στολές που θα χρησιμοποιούνται από την αποστολή Artemis III και μετά και το πρώτο πρωτότυπο εμφανίστηκε σε event χθες στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον στο Τέξας.

“NASA’s partnership with Axiom is critical to landing astronauts on the Moon and continuing American leadership in space. Building on NASA’s years of research and expertise, Axiom’s next generation spacesuits will not only enable the first woman to walk on the Moon, but they will also open opportunities for more people to explore and conduct science on the Moon than ever before,” είπε ο διοικητής της NASA Bill Nelson. “Our partnership is investing in America, supporting America’s workers, and demonstrating another example of America’s technical ingenuity that will position NASA and the commercial space sector to compete – and win – in the 21st century.”

Με το Artemis III η Υπηρεσία θα προσγειώσει αστροναύτες και μάλιστα και την πρώτη γυναίκα ώστε να εκκινήσει η λεγόμενη Artemis Generation.

Η NASA διάλεξε λοιπόν την Axiom Space για να παραδώσει το λεγόμενο σύστημα moonwalking που περιλαμβάνει την διαστημική στολή. Called the Axiom Extravehicular Mobility Unit, ή αλλιώς AxEMU.

Η Υπηρεσία στοχεύει σε βελτιωμένη ασφάλεια και ευκινησία και μάλιστα καθώς όλο και περισσότερες εμπορικές εταιρίες μπαίνουν στο Διάστημα, υπάρχει και το ελεύθερο τα data και οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν να αξιοποιούνται στο μέλλον με πολλούς τρόπους.

“NASA is leading the way in enabling a growing space economy by leveraging industry capabilities and NASA’s expertise to provide moonwalking services as safely, effectively, and efficiently as possible,” είπε η κα.Lara Kearney, μάνατζερ του NASA Extravehicular Activity and Human Surface Mobility προγράμματος.

Το σύστημα AxEMU ετοιμάστηκε με τη συνεργασία των πρωτότυπων προσπαθειών του Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) και Axiom Space πήρε τα δεδομένα του xEMU ως βάση για το AxEMU ενώ στόχος είναι οι τεχνολογίες να αξιοποιηθούν και αλλού στο μέλλον σε αποστολές -στον Άρη;

Η Axiom Space θα είναι υπεύθυνη για “design, development, qualification, certification, and production of flight training spacesuits and support equipment, including tools, to enable the Artemis III mission”.

H νέα στολή δίνει αυτονομία 8 και όχι έξι ώρες στον φέροντα ενώ το τελικό μοντέλο θα είναι άσπρο. Και πάλι πάντως οι αστροναύτες για τα άλλα… ζητήματα θα φοράνε πάνες!

Η εταιρία θα κάνει δοκιμές αλλά η NASA παραμένει υπεύθυνη για την εκπαίδευση των αστροναυτών, τις αποστολές -mission planning- και την αποδοχή των συστημάτων.

Μετά την αποστολή Artemis III, η Υπηρεσία θα βάλει σε διαγωνισμό το συμβόλαιο Exploration Extravehicular Activity Services (xEVAS) για τις αποστολές στη Σελήνη και στον International Space Station ενώ και η Collins Aerospace έχει στο πλαίσιο του συμβολαίου xEVAS, να εξελίξει επίσης στολές κ.ο.κ. για μελλοντικές spacewalking και moonwalking υπηρεσίες.