Η εταιρία AeroVironment έγινε διάσημη χάρη στα drone της. Ένα χρόνο και κάτι μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία παρουσιάζει το νέο Switchblade 300 loitering missile system, ή αυτό που έχει…

…γίνει γνωστό ως suicide drone – αερόχημα αυτοκτονίας. Η βάση είναι το Block 10C μοντέλο αλλά το Switchblade 300 Block 20 υπόσχεται πως είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει μεγαλύτερη αυτονομία.

Με το λανσάρισμα στο 2011 η σειρά των Switchblade 300 είχε σαν στόχο να δίνει ένα drone σε backpack όχι για αναγνώριση αλλά για υποστήριξη.

Το Switchblade 300 ίπταται – loiter – μέχρι να δοθεί ο στόχος και το 2022 έγινε γνωστό όταν οι ΗΠΑ έδωσαν 700 στην Ουκρανία. Η AeroVironment βρήκε την ευκαιρία και ανέπτυξε το Block 10C σε Block 20, ένα μοντέλο με βάρος μόλις 3.6 κιλά που δουλεύει με το εγκατεστημένο σε tablet Fire Control System που είναι και ηλεκτρονικό εργαλείο εκπαίδευσης.

Ο συνδυασμός στέλνει το βάρος 2 κιλών στον αέρα και η εκτόξευση μπορεί να γίνει από στεριά και θάλασσα.

Όταν είναι στον αέρα το Switchblade φτάνει τα 160 χλμ/ώρα για πτήση 20 λεπτά από 15 της προηγούμενης έκδοσης ενώ βελτιωμένο είναι και το Digital Data Link (DDL), υπάρχει νέα οπτική EO/IR panning κάμερα για την real-time εικόνα των στόχων και τις συντεταγμένες GPS των στόχων.

“Since pioneering the loitering missile category with Switchblade 300 more than a decade ago, our tactical missile systems have proven to be a game-changing capability for both US and allied forces, providing a remarkably rapid, precise and effective way to address lethal threats. Switchblade 300 Block 20 will continue to build on the system’s battle-proven legacy.” είπε ο κ.Brett Hush της AeroVironment.