Το είδαμε στην έκθεση IDEX 2023 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ghost Drone, όπως το έχουν ονομάσει από τη δυνατότητά του να παραμένει…

…αόρατο ή τουλάχιστον δύσκολο στον εντοπισμό, χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να υπολογίσει πόσο θόρυβο κάνει και πως ακούγεται αυτός το θόρυβος στα ‘αυτιά’ στου στόχου.

Ο Βρετανός David Shaw showed έδειξε εδώ στο Forces News πως δουλεύει το σύστημα και σε τι είναι διαφορετικό από άλλα συστήματα του είδους.

“You can be anywhere in the world. As long as you can get a telephone signal, you can fly this bit of kit. So you can have somebody in a bunker in Norfolk, for example, flying this bit of kit in Akrotiri (Cyprus),” εξήγησε ο Flt Sgt Shaw για το περίεργο drone που θα χρησιμοποιείται για αποστολές συλλογής πληροφοριών και αναγνώριση και ιχνηλάτιση στόχων.

Το drone μπορεί να μένει στον αέρα για διάστημα μέχρι και 55 λεπτών και σε αποστάσεις έως και 12k χιλιόμετρα ενώ μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες που θα κατεβαίνουν ακόμη και στους -40° ενώ πετά μέχρι και σε υψόμετρο 12,000 πόδια.

Οι δοκιμές γίνονται από την RAF στη βάση της RAF στο Ακρωτήρι, τους Βρετανούς Royal Marines, αλλά και την US Army Experimentation Force.