Μέσα από ένα βίντεο που ανέβασε η διοίκηση της Αεροπορική Βάσης Έντουαρντς της USAF στις 16 Ιουνίου μάθαμε την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών του προγράμματος Viper F-16 της Ελλάδας. Το βίντεο μαρτυρά πως…

…η Ομάδα FMS της 416 Μοίρας Δοκιμών Πτήσεως (416 FLTS) πραγματοποίησε την τελευταία πτήση με το ελληνικό “005”, το F-16C Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό είναι το τεμάχιο που βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2021 και πάνω σε αυτό το αεροσκάφος στήθηκε όλο το τεχνολογικό υπόβαθρο για τα ελληνικά Viper. H ΕΑΒ με βάση τον προγραμματισμό πρέπει να παραδώσει στην Πολεμική Αεροπορία 15 αεροπλάνα μέσα στο τρέχον έτος.

Η 416 FLTS είναι μονάδα της Συνδυασμένης Δύναμη Δοκιμών Αναδυομένων Τεχνολογιών (ET-CTF) με έδρα την Αεροπορική Βάση Έντουαρντς και έτσι πλέον το αεροσκάφος 005/WJ:05, που είναι το πρωτότυπο του προγράμματος έχει το τελικό λογισμικό των ελληνικών μαχητικών με όλες τις ‘δικές’ μας τεχνολογίες.

Το συγκεκριμένο μαχητικό αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσα στο έτος πια αν και αρχικά ήταν να βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος στα τέλη του 2022 μετά από το τέλος της ανάπτυξης του λογισμικού F-16V της χώρας μας.

Στο βίντεο υπάρχει και το όνομα Αντισμηνάρχου Joshua “Blue” Kubach, πιλότου δοκιμών των ελληνικών Viper.