Ένα ακόμη ‘κάστρο’ έπεσε. Το νέο Scenic E-Tech είναι 100% electric, όπως λέει η εταιρία. Εκεί στην Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Μόναχο, την IAA Mobility 2023 που ξεκίνησε στις 5 και πάει μέχρι και στις 10 Σεπτέμβριου), αποκαλύφθηκε το νέο Renault Scenic E-Tech λοιπόν που έρχεται να δέσει με το Megane. Και σκεφτείτε πως τον ήχο υπογράφει ο…Jean-Michel Jarre!

Το μοντέλο έχει 30 χρόνια ιστορίας και είναι η πρώτη φορά που είναι πλήρως ηλεκτρικό με αυτονομία έως και 610 χλμ. Οικολογικό με το 24% των υλικών να είναι από ανακυκλωμένες ύλες και το 90% της μάζας του είναι ανακυκλώσιμο, με μπαταρία 87 kWh και έναν κινητήρα 220 ίππων, μεταξόνιο στα 2,78 μέτρα, χώρο αποσκευών 545 λίτρα, γυάλινη οροφή Solarbay, σύστημα πολυμέσων OpenR Link με Google ‘καρδιά’ και με 50 εφαρμογές αλλά και τους Scenic E-Tech electric ήχους να έχουν την πινελιά του συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Jean-Michel Jarre!

Πατάει σε νέα αρχιτεκτονική με πλήρως επίπεδο δάπεδο, έχει 19αρηδες ή 20αρηδες ιντσών τροχούς, μήκος 4,47 μέτρα, πλάτος 1,86 ύψος 1,57 ενώ το νέο λογότυπο Nouvel’R με τα επάλληλα μικρά διαμάντια και οι νέοι προβολείς με δένουν με το νέο φρεσκάρισμα της ταυτότητας της μάρκας.

Στο πνεύμα της εποχής, φώτα με τεχνολογία LED Adaptive Vision ενώ πάντα με ‘πράσινο’ πνεύμα, η εταιρία θέλει να είναι carbon neutral μέχρι το 2040 στην Ευρώπη και το 2050 στον κόσμο. Το 24% των υλικών του ανακυκλώνονται και το 90% της μάζας του, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας, είναι ανακυκλώσιμο.

Ο Jean-Michel Jarre με την Ircam και τις ομάδες σχεδίασης ήχου των Γάλλων έχει ετοιμάσει δύο ήχους, τους VSP που είναι του οχήματος για πεζούς όταν κινείσαι πιο κάτω από 30 χλμ./ώρα και τον ήχο Welcome για τους επιβάτες.

Υπάρχει και μια τεχνολογία, η AmpliSky στην ηλιοροφή που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό υλικών, τα PDLC για να αλλάζει η αδιαφάνεια του γυαλιού στην πανοραμική οροφή. Ο επιβάτης διαλέγει μια από τέσσερις ρυθμίσεις οροφής, το πλήρες φως, τι πλήρως αδιαφανές, ελαφρύ χρώμα μπροστά αλλά αδιαφανές πίσω. Για τα ηλεκτρονικά υπάρχει και Google Assistant ενώ η οροφή Solarbay κάνει και το άλλο, αφού ελαχιστοποιεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ζεστό καιρό και εξοικονομεί χώρο με 30 χιλιοστά παραπάων χώρο για το κεφάλι και 8 κιλά λιγότερα βάρος, επιφάνεια που κατά το 90% θα ανακυκλωθεί.