Το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας πέτυχε ένα ρεκόρ. Νέος τύπος 4.5ής γενιάς τα Rafale και σε χρόνο που είναι απόδειξη των ικανοτήτων των στελεχών της ΠΑ, η 332 Μοίρα είναι πλέον και επίσημα επιχειρησιακή. Από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο…

…της Τακτικής Αξιολόγησης της 114 Πτέρυγας Μάχης (114ΠΜ), πραγματοποιήθηκε, από Ομάδα Αξιολόγησης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, η Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Final Operational Capability – FOC) της 332 Μοίρας. Έτσι η Μοίρα 332 «Γεράκι» είναι πλέον με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ, αξιολογημένη.

Η Μοίρα αξιολογήθηκε ως προς την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα, σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει, και όπως και στην Αρχική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Initial Operational Capability – IOC), ανταπεξήλθε με απόλυτη επιτυχία.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σηματοδοτεί το πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας της 332 Μοίρας με αεροσκάφη Rafale, και την πλήρη ένταξή της στην επιχειρησιακή δομή και σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

H η σύμβαση 013Γ/2020 για την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale, συγκεκριμένα 12 μεταχειρισμένων (10 μονοθέσια, 2 διθέσια) και 6 νέων (4 μονοθέσια και 2 διθέσια) μαζί με όπλα και υποστήριξη, συνολικής αξίας πάνω από 2,4 δις ευρώ είχε εγκριθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2021 και, να θυμίσουμε, πως 32 μήνες μετά και στις αρχές Σεπτεμβρίου έφτασε στην Τανάγρα και το 18ο αεροσκάφος της σύμβασης αυτής, το 419 που είναι και το τελευταίο από τα αεροσκάφη της γαλλικής ΠΑ.

Τα 18 μαχητικά έφτασαν στη χώρα μας σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο υλοποίησης κάτι που συνέβη και καθώς τα 12 αεροσκάφη αποκτήθηκαν από τα γαλλικά αποθέματα και πλέον θα απομένουν τα επιπλέον 6 μαχητικά της σύμβασης που υπεγράφη στη συνέχεια.

Οι φίλοι των Rafale θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μαχητικό από κοντά αύριο και μεθαύριο στην Athens Flying Week, ενώ ευχή όλων (πιστεύουμε) είναι το νέο απόκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας -που έχει κάνει μεγάλο κόπο για να το ενσωματώσει γρήγορα και να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα- να συμπληρωθεί και σε αριθμούς και σε νέα όπλα.