Το όνομά του SiAW (Stand-in Attack Weapon). Η Αμερικανική Αεροπορία ανακοίνωσε πως επέλεξε την Northrop Grumman ως ανάδοχο για ένα όπλο που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε, το απόρρητου SiAW (Stand-in Attack Weapon). Το όπλο που θα…

…πρέπει να ‘χωράει’ μέσα στις εσωτερικές αποθήκες του F-35 θα χρησιμοποιείται για αποστολές DEAD (Destruction of Enemy Air Defences) κάτι κοντά στο SEAD που γνωρίζουμε και αφορά ραντάρ και αεράμυνα, την καταστροφή δηλαδή εχθρικών υποδομών επίγειας αεράμυνας.

Η USAF αρχικά είχε προεπιλέξει τις Northrop Grumman, L3Harris και Lockheed Martin για να συναγωνιστούν σε επίπεδο προτάσεων για το SiAW, το συμβόλαιο των $705 εκατομμυρίων όμως πήγε στην πρώτη.

Ο στόχος είναι η εξουδετέρωση καλά προστατευμένων στόχων για το stealth αεροσκάφος όχι όμως με stand off όπλο κλασικό αλλά με το SiAW που θα βασίζεται στον διάδοχο του AGM-88 HARM, το AARGM (Advanced Anti-Radiation Guided Missile) να κάνει τη ‘δουλειά’ με υπερηχητική ταχύτητα.

Η Northrop Grumman και η ΠΑ των ΗΠΑ θα θέλουν να αντιμετωπίσουν νέες απειλές και το SiAW θα χρησιμοποιείται από τα F-35A, το 6ης Γενιάς NGAD και τα νέα B-21 βομβαρδιστικά. Για την εταιρία το SiAW θα μπορεί να αντιμετωπίσει και άλλες απειλές σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό θέατρο επιχειρήσεων όπως υποδομές C&C, παρεμβολείς GPS, αντιδορυφορικά συστήματα, εκτοξευτές βαλλιστικών και πυραύλων κρουζ αλλά και γενικότερα στόχους υψηλής αξίας, εναέριους και επίγειους όπως λέει το flight.com.gr