Δεν είναι συχνά που έχουμε μια ιστορική αεροπορική στιγμή. Το νέο B-21 Raider λοιπόν της Northrop Grumman, ο νέας γενιάς αντικαταστάτης των B-1 και B-2 βομβαρδιστικών, το αποτέλεσμα του προγράμματος της USAF Long Range Strike Bomber είναι πια στον αέρα.

Η πρώτη πτήση αν και δεν ανακοινώθηκε, τελικά δεν ήταν κρυφή. Το USAF B-21 Raider έκανε λοιπόν την πρώτη του πτήση την περασμένη Παρασκευή και το stealth βομβαρδιστικό που θα μεταφέρει και το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας εμφανίστηκε.

Το B-21 Raider της Northrop Grumman πέταξε από της εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Palmdale της Καλιφόρνια λοιπόν στην ιστορική στιγμή της 10ης Νοεμβρίου 2023, μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη δημόσια παρουσίαση.

Από την USAF η κα.Ann Stefanek είπε στο AP News ως το “flight testing is a critical step in the campaign to provide survivable, long-range, penetrating strike capabilities to deter aggression and strategic attacks against the United States, allies, and partners.”

Να θυμίσουμε πως το Β-21 Raider έχει έναν μοναδικό ‘ιπτάμενης πτέρυγας’ σχεδιασμό και είναι το πρώτο έκτης γενιάς stealth βομβαρδιστικό. Θα αντικαταστήσει και το Rockwell B-1 Lancer αλλά και το B-2 Spirit στον στόλο της USAF.

Η Northrop Grumman κέρδισε το Long Range Strike Bomber πρόγραμμα που είχε εκκινήσει το 2014, ένα πρόγραμμα για ένα προηγμένο stealth βομβαρδιστικό ενώ η USAF έχει σχέδια για 100 B-21 Raider παραγωγής.

Σε αντίθεση με το B-2 το B-21 θα μπορεί να φτιαχτεί λοιπόν σε μεγάλους αριθμούς ενώ θα μεταφέρει και συμβατικά όπλα με παγκόσμια εμβέλεια.

Πέρα από το ζήτημα της εξέλιξης, η νέα γενιά έχει σαν στόχο να δίνει και μικρότερο κόστος χρήσης συγκριτικά με τα B-1 και τα B-2.

Η USAF σήμερα έχει 45 B-1 και 20 B-2 βομβαρδιστικά σε υπηρεσία. Το B-21 Raider θα χρησιμοποιεί και προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ στη Northrop Grumman η ομάδα που το ετοιμάζει απαρτίζεται από 8,000 εργαζόμενους και δουλεύουν 400 προμηθευτές.

Και ναι, το B-52 θα παραμείνει σε υπηρεσία…