Την έρευνα έχει κάνει η γνωστή εταιρία ερευνών ΙDC που προβλέπει πως η αγορά των smartphone θα αυξηθεί κατά 49.2% το 2011, αφού μεγάλος αριθμός χρηστών θα αντικαταστήσει συμβατικά τηλέφωνα με smartphones. Αναμενόμενο.

Η αναφορά είναι στο ίδιο μήκος κύματος με άλλη έρευνα της ίδιας εταιρίας που προβλέπει πως ο αριθμός των ‘κατεβασμάτων’ mobile app θα αυξηθεί από τα 10.9 δισεκατομμύρια το 2010 σε 76.9 δισεκατομμύρια το 2014.

Αν και αυτή η αύξηση είναι εύκολο να προβλεφθεί, η IDC μας δίνει – και εδώ είναι το πιο… ζουμερό, και μερίδια στις πλατφόρμες για το 2015. Έτσι το Android, όπως προβλέπει η IDC θα έχει το 45.4% της αγοράς μέχρι τότε, με την BlackBerry να φτάνει το 13.7% και το iOS να έχει περιοριστεί στο 15.3%.

Το δε Symbian που ‘πέταξε’ η Nokia από τα πλάνα της θα έχει σχεδόν σβήσει με 0.2%, ενώ τα Windows Phone 7 η IDC τα δίνει με ένα εντυπωσιακό 20.9%, την 2η δηλαδή θέση στην αγορά. Πιθανό βέβαια με την βοήθεια του ‘γάμου’ με τη Nokia αλλά πάλι μια… τολμηρή πρόβλεψη με τα WP7 να έχουν ίσα, ίσα τώρα αρχίσει την πορεία τους και την ενσωμάτωση τους στα Nokia σε βρεφικό στάδιο…