Φαίνεται πως τελικά υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι ελικοπτέρων που – ενδεχομένως σε μικρούς αριθμούς, έχουν υποστεί ειδικές μετατροπές για ειδικές επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα ξέρουμε πως δύο ελικόπτερα ήταν αυτά που μετέφεραν και απέσυραν συνολικά 23 Αμερικανούς (και έναν σκύλο) στο σύμπλεγμα όπου κρύβονταν ο Osama bin Laden στο Abbottabad του Πακιστάν στις 2 Μαίου.

Επίσης ξέρουμε πως τα δύο αυτά ελικόπτερα είχαν υποστεί μετατροπές stealth και βασίζονται στα στάνταρ MH-60 Blackhawk. Οι μετατροπές έχουν σαν στόχο να μειωθεί το ηχητικό, το υπέρυθρο και το ίχνος στα ραντάρ των ελικοπτέρων.

Τώρα όμως που έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για τέτοιους τύπους αεροσκαφών υπάρχει στους κύκλους των αναλυτών όλο και ισχυρότερη πεποίθηση πως και άλλα stealth τροποποιημένα ελικόπτερα υπάρχουν.

Είναι τύποι που χρησιμοποιούνται σε υψηλής αξίας αποστολές,

Για τα τροποποιημένα Blackhawk — ήδη έχουν πάρει το παρατσούκλι “Silenthawks” από τα media — ξέρουμε από τα συντρίμμια έξω από το σύμπλεγμα του αλλά αυτά τα στοιχεία οδηγούν και στην ύπαρξη πως – ενδεχομένως, στην υπηρεσία της CIA υπάρχει και τροποποιημένο ελικόπτερο MH-47 Chinook, με ίδια stealth χαρακτηριστικά όπως το Silenthawk. Και αυτό το μοντέλο το χρησιμοποιεί η ειδική μονάδα 160th Special Operations Aviation Regiment.

Όπως έκανε και με το Silenthawk, ο δημοσιογράφος αεροναυτικής David Cenciotti χρησιμοποίησε τον καλλιτέχνη Ugo Crisponi για να δημιουργήσει την εικόνα που βλέπετε παραπάνω αυτού του ελικοπτέρου.

Με βάση τους υπολογισμούς πάντως είναι πιθανό και κάποιος τύπος Chinook να συμμετείχε στην επίθεση με βάση τα απλά μαθηματικά: 24 άνδρες των Navy SEAL και ένα σκυλί φέρνουν στα όρια την χωρητικότητα δύο H-60 ελικοπτέρων. Από την άλλη ένα και μόνο H-47, ίσως και δύο, θα είχε χώρο άφθονο για την επίθεση. Αν και ο αρχηγός της CIA Leon Panetta είπε πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν “… σίγουρα “Blackhawks,” το στέλεχος της Υπηρεσίας είπε πως “… δεν πιστεύει πως ‘φυσιολογικά’ MH-47 χρησιμοποιήθηκαν στις 6 Μαίου λόγω της ” των απαιτήσεων stealthiness του σχηματισμού.”

Στη συνέχεια, όπως λέει το Wired, κυβερνητικές πηγές είπαν off-the-record στο Associated Press πως πράγματι τρία Chinooks υποστήριξαν την επιχείρηση στο Abbottabad operation, σαν δύναμη εφεδρείας. Τα μεγάλα αυτά ελικόπτερα “προσγειώθηκαν σε μια ερημική περιοχή περίπου στα δύο τρίτα της διαδρομής για τη κατοικία του bin Laden.”

Μέσα σε αυτά υπήρχαν 24 άνδρες των Navy SEALs ως εφεδρεία σε περίπτωση που υπήρχε ανάγκη να διασωθεί η αρχική δύναμη. Με χωρητικότητα 40 εξοπλισμένων στρατιωτών για το κάθε ελικόπτερο είναι σίγουρο πως τελικά τουλάχιστον ένα χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η εξαγωγή των στρατιωτών μετά το ατύχημα στο ένα από τα δύο MH-60…

O Cenciotti με βάση τα στοιχεία μίλα για “…τροποποιημένα MH-47 που πετούν με την 160”. Σε κάθε περίπτωση και για τα Silenthawk, αλλά και για α Chinook υπάρχουν τεχνικές από το ακυρωμένο RAH-66 Comanche stealth ελικόπτερο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώ η Boeing, που κατασκευάζει το Chinook, ήταν συνεργάτης της Sikorsky στο Comanche, και έχει χρησιμοποιήσει την ειδική αντιραντάρ επίστρωση στο δικό της V-22 Osprey.

Υπάρχει λοιπόν ένα stealthy Chinook; Με σιγουριά δεν μπορεί να το πει κανείς αλλά όπου υπάρχει καπνός…