UX series_30Η νομοθεσία που ετοιμάζεται μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ένα ‘όριο’ στα 85db αν και αρκετοί ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο είναι άδικο…

“Επιδημία” προβλημάτων ακοής

Την πιθανότητα να δημιουργήσει νομοθεσία που θα προστατεύει την ακοή όσων ακούνε από MP3 players εξετάζει Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αναγκαστούν οι κατασκευαστές να περιορίσουν το μάξιμουμ της έντασης. Το προτεινόμενο όριο στα 85 ντεσιμπέλ έρχεται ως μέτρο σε πρόσφατη αναφορά που τονίζει πως 10 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες είναι πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα ακοής ακόμη και μόνιμη απώλεια ακοής μεταξύ άλλω ιατρικών παθήσεων από την ακρόαση σε υψηλές εντάσεις.

Η ζημιά που ενδεχομένως παθαίνουν ειδικά οι νέοι άνθρωποι σύμφωνα με τους γιατρούς είναι η ίδια με εκείνη που μπορούσε να υποστεί ένας ασθενής από εργοστασιακό θόρυβο! Πρόκειται μάλιστα για μόνιμη ζημιά που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εργασία αλλά και στην προσωπική ζωή των πολιτών.

Σήμερα ένας χρήστης φορητού mp3, mp4 μηχανήματος μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 100db την ένταση των ακουστικών του.
Η τελική απόφαση των ευρωπαίων νομοθετών αναμένεται την ερχόμενη άνοιξη αν και οι εκείνοι που ασκούν κριτική ισχυρίζονται πως τίθεται θέμα προσωπικής ελευθερίας ενώ τα 85db δεν επαρκούν σε συνθήκες με έντονο περιβάλλοντα θόρυβο.