Ως ‘έτος των tablet’ ανακήρυξε η Nvidia το 2010 στην φετινή συνέντευξη Τύπου και προχώρησε στην ανακοίνωση της τελευταία της πλατφόρμας με ονομασία Tegra 2 σε πλειάδα μηχανημάτων.

Η εταιρία ήθελε αυτά τα tablets να έχουν τις επιδόσεις ενός PC μαζί με την οικονομία ενέργειας ενός κινητού τηλεφώνου. Και εδώ είναι το στοίχημα της νέας γενιάς Tegra 2  σύμφωνα με της εταιρία. Διαθέτει επεξεργαστή dual-core Cortex A9 processor που περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη Geforce GPU μονάδα γραφικών.

Η Nvidia ισχυρίζεται πως η Tegra 2 θα έχει 10 τιμές τις επιδόσεις ενός smartphone, ενώ δουλεύει με μόλις 500 milliwatts. Έτσι η ζωή της μπαταρίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα προϊόντα που βασίζονται στον Snapdragon της Qualcomm’s ή στα Intel Atom, σύμφωνα με την Nvidia.

Ο Mike Rayfield, Γενικός Manager της Nvidia’s για mobile προϊόντα  είπε πως η εταιρία θα γυρίσει την πολιτική της και θα απευθύνει τα νέα της μοντέλα από τα κλασικά  μοντέλα φορητών στα tablets-σελίδας για 2010.

Αν αναλογιστούμε πως οι συσκευές  Tegra devices δεν μπορούν να τρέξουν Microsoft Windows – το λειτουργικό δεν τρέχει σε κανένα βασισμένο σε ARM επεξεργαστή— η Nvidia θέλει να αποφύγει τη σύγχυση που είχαμε με τα πρώτα βασισμένα Linux netbooks. Αυτά τότε τα γύρισαν στα καταστήματα οι καταναλωτές αφού περίμεναν να ‘τρέχουν’ Windows εφαρμογές.

“Στα tablet δεν έχουμε τέτοια σύγχυση” λένε οι άνθρωποι της εταιρίας. Τα Tegra tablets θα έχουν browsers με Flash support και εκτεταμένες δυνατότητες multimedia αλλά δεν θα τρέχουν Windows software. Στην πραγματικότητα η Nvidia ανακοίνωσε η Adobe θα περάσει την πλατφόρμα Air στο Tegra, επιτρέποντας  Flash για υλικό όπως ψηφιακά περιοδικά.

Μοντέλα με τη… σέσουλα

Πέντε tablets ήταν σε επίδειξη στην συνέντευξη τύπου συμπεριλαμβανομένων μοντέλων από FoxConn, MSI, NotionInk, Compal, και ICD – όλα λειτουργικά μοντέλα με capacitive οθόνες αφής στις 7 έως 10 ίντσες, χωρίς πληκτρολόγιο που έτρεχαν κάποιας μορφής Linux interface -τα NotionInk και ICD tablets έτρεχαν Android, όλα στην ίδια Tegra πλατφόρμα.

Κάθεμια από τις συσκευές υπόσχονταν 140 ώρες μούσικη ή  1 ώρα  HD video. Αυτό είναι και το βασικό ατού, σύμφωνα με την εταιρία, της πλατφόρμας Tegra —η ικανότητα να παίζει video περιεχόμενο σε 720p και 1080p και έτσι να είναι κυρίως “πλατφόρμα ψυχαγωγίας” με τα θετικά αυτονομίας ενός smartphone.

Πόσο το… μοντελάκι;

“Πιστεύω πως αυτές οι συσκευές θα είναι πολύ πιο φτηνές στην κατασκευή από ένα netbook” λένε οι διευθυντάδες της εταιρίας. “Οι συνεργάτες μας μιλάνε για κόστος στο ράφι μεταξύ $200-300…” ακουσαμε στο τέλος της παρουσίασης και σκεφτήκαμε πως θα φορτωθεί πάλι η πιστωτική…