Αυτές είναι μερικές πληροφορίες πριν τα -αναμενόμενα-  αποκαλυπτήρια των Windows Mobile 7 στο Mobile World Congress που ξεκινά σε λίγο στη Βαρκελώνη. Στην ισπανική πόλη σύμφωνα με τις φήμεα η Microsoft θα ανακοινωσει τα Windows Mobile 7 [ή Windows Phone 7 κατά άλλους].

Σύμφωνα με το PPCGeeks, μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές της κοινότητας των Windows Mobile, το user interface στο οποίο θα βασίζονται τα Windows Phone 7 έχει κωδική ονομασία “Metro” και θα είναι παρόμοιο με αυτό του Zune HD -του αντι-iPod της εταιρίας. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο…

Το… “παίζει” Apple η Microsoft;



Πλήρης ανανέωση της οθόνης εκκίνησης συκριτικά με τα Windows Mobile 6.5, ενώ στο ξεκίνημα δεν θα υπάρχει υποστήριξη για flash ενώ τα Windows Phone 7 θα υποστηρίζουν μόνο εγκατάσταση εφαρμογών μέσω service based delivery. Το τελευταίο σημαίνει πως η αγορά που λανσαρίστηκε τον Οκτώβριο για τους χρήστες θα είναι και ο χώρος λανσαρίσματος ΟΛΩΝ των windows mobile εφαρμογών. Ένα βαρύ πλήγμα στην ελευθερία που απολάμβαναν οι χρήστες Windows Mobile εδώ και χρόνια.

Εξέλιξη που σημαίνει πως οι χρήστες δεν θα μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές που είχαν στον υπολογιστή ή σε κάρτα μνήμης αλλά θα πρέπει να πάνε μέσα από το Microsoft app store!

Όπως καταλαβαίνετε η εξέλιξη αυτή εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημαίνει πως ένα λόγος που πολλοί επέλεγαν λύση Microsoft αντί του Apple iPhone δεν θα υφίσταται πλέον. Ποιός θα διαλέγει ένα WinMo χωρίς ελευθερία κινήσεων;

Η άλλη δυσάρεστη εξέλιξη είναι η φημολογούμενη αδυναμία των Windows Phone 7 να μας δώσουν multi-task υποστήριξη. Αυτό σημαίνει πως οι εφαρμογές αθ “παγώνουν” background αλλά θα υποστηρίζουν μόνο ενημερώσεις και όχι πλήρη χρήση. Είναι μια αστεία εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς πως σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της εταιρίας -Research In Motion, Palm, Motorola και Nokia, έχουν συσκευές ικανές για πλήρες multitasking ακόμη και αν δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει με το Apple iPhone OS 4.0 ή 4.1 σε αυτόν τον τομέα.

Από την άλλη πλευρά μια θετική εξέλιξη θα είναι η “δοκίμασε πριν αγοράσεις” επιλογή για να μειώσει τον… πόνο της αδυναμίας εγκατάστασης εφαρμογών από κάρτα μνήμης…

Και τα τώρα το… τελικό χτύπημα!

Τα Windows Phone 7 δεν θα έχουν NETCF συμβατότητα προς τα πίσω και δεν θα χρησιμοποιείται το Windows Mobile Device Center. Αυτό θα αντικατασταθεί από το Zune software που θα αναλάβει το παρε-δώσε με το PC.

Τέλος -κρατηθείτε…- αναφέρεται από τη φημολογία πως ΔΕΝ θα επιτρέπεται σε OEM Interfaces να ‘τρέχουν’ Windows Phone 7! Αυτό σημαίνει πως έρχεται το τέλος των HTC Sense UI, SPB Mobile Shell και πολλών άλλων!

Ήταν και ο λόγος που η nVidia παράτησε τα δικά της 3D UI για τις συσκευές με Tegra. Εαν η Microsoft πιστεύει πως θα… αναπληρώσει με πλήρη ενσωμάτωση Xbox gaming -συμπεριλαμβανομένων gamer tag, achievements, friends και avatars, μάλλον πλανάται πλάνη μεγάλη…

Προφανώς οι εξελίξεις αυτές είναι και ο λόγος που π.χ η HTC ζυγώνει την Google και την Android/Chrome κατάσταση – ακόμη και αν αυτά τα λειτουργικά είναι ακόμη πιο “διεισδυτικά” στα προσωπικά μας δεδομένα….