Το 3D είναι, αν είναι να πιστέψουμε την βιομηχανία της τηλεόρασης, το μέλλον του κινηματογράφου και των videoπαιχνιδιών. Το αν έχουν δίκιο είτε όχι είναι κάτι που θα το δούμε σύντομα σε κάθε περίπτωση αξίζει να δούμε πως “δουλεύει” η προβολή 3D!

Στην απλό καια κατανοητό αυτό γράφημα βλέπουμε τους τρείς υπάρχοντες τύπους 3D θέασης που δουλεύουν οι εταιρίες σήμερα και θα δούμε σε κάθε υλοποίηση

Στην πρώτη από την κορυφή εικόνα είναι το σύστημα που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ουσιαστικά το “ανάγλυφο” -anaglyf.

Στη μεσαία εικόνα η  τεχνική προβολής είναι αυτή με την οποία είδαμε το Avatar στους κινηματογράφους ενώ αυτός είναι και ο τρόπος που θα λειτουργούν  αρκετές 3D ικανές τηλεοράσεις – οι 3D Ready των Sony και αργότερα Samsung με πηγή το Sony PS3 και το επερχόμενο firmware 3.20.

Η τελευταία μέθοδος, Parallax Barrier 3D, είναι κατά πολλούς το “μέλλον” αφού θα μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε 3D εικόνες δίχως γυαλιά..! Απαιτεί όμως εξειδικευμένου ‘τύπου’ οθόνες με ειδικό φίτρο οπότε δύσκολα θα έχουν το κόστος που θέλουμε…

Τι λένε οι ειδικοί για τις εξελίξεις στο 3d;

Μια αναφορά του Consumer Electronics Daily βρήκε πως λίγοι κατασκευαστές παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με το 3D gaming, με την εξαίρεση της Disney, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό πως δεν έρχονται 3D games.

Η Insight Media προέβλεψε 1525 παιχνίδια μέσα στο 2010 που θα υποστηρίζουν στερεοσκοπικό 3D, με τον τελικό αριθμό να φτάνει τα 3550 το 2011.

Οι αναλυτές της εταιρίας προέβλεψαν πως οι gamers θα απολαμβάνουν μια αρκετά ικανοποιητική 3D εμπειρία ακόμη και αν δεν θα έχουμε 3D συμβατή τηλεόραση, αντίθετα με τα παιχνίδια υπολογιστή όπου τα monitors και οι κάρτες γραφικών ‘βοηθούν’ για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία…