h264

Βαθαίνοντας την μάχη αλλά και το χάσμα στα βασικά Web standards, η Microsoft είπε την Πέμπτη πως ο Internet Explorer 9 θα υποστηρίζει την ποικιλία των Web video που η Apple έχει ενσωματώσει στον Safari αλλά όχι κάποια που έχουν αγκαλιάσει οι Firefox και Opera.

“Στην υποστήριξη για HTML5, ο IE9 θα υποστηρίζει αναπαραγωγή του H.264 video μόνο,” είπε ο Γενικός Διευθυντής του Internet Explorer Dean Hachamovitch σε μπλογκ. Οι λόγοι για αυτή την υποστήριξη: το φορμά χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία των υπολογιστών, από βιντεοκάμερες μέχρι το Google YouTube, με οφέλη στο ότι η αποκωδικοποίηση γίνεται από το hardware και άρα βελτιώνονται οι επιδόσεις ενώ για τον βασικό ανταγωνιστή το Ogg Theora υπάρχουν ερωτήματα ακόμη στο κομμάτι των επιδόσεων, είπε ο γενικός κουμανταδόρος της Microsoft στον τομέα.

Το HTML5 video είναι βασικό χαρακτηριστικό στα στάνταρ των σελίδων του Ίντερνετ που αλλάζουν μετά από χρόνια… ύπνωσης. Σήμερα το online video παραδίδεται κυρίως μέσα απότον Adobe Flash Player, που μπορεί να χρησιμοποιεί H.264 ‘από πίσω’ για να αποκωδικοποιεί βίντεο, αλλά η Microsoft είναι στην διαδικασία της ένταξης της στη συμμαχία όσων ελπίζουν να αναπαράγουν μεγάλο μέρος του περιέχομένου  Flash χωρίς ειδικά plug-ins σε κάποιον browser. Εαν συμβεί αυτό το βίντεο θα γίνει στο Internet όσο κοινό όσο οι φωτογραφίες.

Για να καταλάβετε που είναι σήμερα το πρόβλημα και το κομφούζιο για έναν απλό χρήστη υπολογιστή φανταστείτε όλοι οι browsers να δείχνουν γραφικά αλλά κάποιο να δείχνουν μόνο JPEG αρχεία και άλλοι PNG…!

Οι εξελίξεις όπως καταλαβένετε είνα ΠΟΛΥ σημαντικές για όλους μας και όχι μόνο για gadgetfreaks…