Τρία προϊόντα ψηφιακής απεικόνισης της Sony απέσπασαν “χρυσό” στα φετινά βραβεία της TIPA. Συγκεκριμένα η ιαπωνική εταιρία είδε να παίρνει την πρώτη θέση στο πόντιουμ με τα:

• DSC-HX5V της Cyber-shot που κέρδισε το βραβείο «Best Compact camera»
• 28-75 mm f/2.8 SAM που είναι ο φακός για μηχανές DSLR που κέρδισε την κατηγορία «Best Expert Lens»
• DPF-X1000N που είναι η ψηφιακή κορνίζα της Sony που κέρδισε το βραβείο «Best Photo Frame»

HX5V_Black_Left-1200

Το πάνελ των κριτών της πλέον αναγνωρισμένης ετήσιας βράβευσης στη βιομηχανία της φωτογραφίας -κατά την ταπεινή μας άποψη, δίκαια ανακήρυξε τη Cyber-shot DSC-HX5V ως καλύτερη compact ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για το 2010, απονέμοντάς της τη διάκριση «Best Compact Camera in 2010». Η επιτροπή έπλεξε το εγκώμιο της μηχανής λέγοντας πως: «Η Cyber-shot DSC-HX5V είναι η πρώτη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο, η οποία ενσωματώνει λειτουργίες Πυξίδας και GPS, καθώς και την αποκλειστική λειτουργία Sweep Panorama της Sony. Διαθέτει ένα φακό ισοδύναμο με 25-250 mm και έναν αισθητήρα EXMOR R(TM) CMOS των 10.2 megapixel. Το ενσωματωμένο σύστημα HDR (High Dynamic Range) Backlight Correction [σ.σ. διόρθωση οπίσθιου φωτισμού Υψηλού Δυναμικού Εύρους], προσφέρει φυσικά, ισορροπημένα αποτελέσματα σε σκηνές υψηλής αντίθεσης, που φωτίζονται υπερβολικά από την πίσω πλευρά. Το σύστημα σταθεροποίησης Optical SteadyShot, με τη νέα λειτουργία Active Mode, αποδίδει έως και 10 φορές καλύτερη διόρθωση σε κουνημένες λήψεις από τις συμβατικές φωτογραφικές μηχανές».

Δεν ήταν μικρή όμως και η διάκριση για τον φακό 28-75 mm f/2.8 SAM για μηχανές DSLR της Sony που απέσπασε τη διάκριση «Καλύτερος φακός expert για το 2010» (‘Best Expert Lens in 2010’). Για την δύσκολη αυτή κατηγορία ακούσαμε πως: «Αυτός ο δυνατός ‘trans-standard’ zoom φακός της Sony προσφέρει ένα σταθερό μέγιστο διάφραγμα f/2.8 και την αποτελεσματική τεχνολογία γρήγορης αυτόματης εστίασης SAM. Δίνει καθαρές εικόνες, με διορθωμένη την όποια παραμόρφωση και το βινιετάρισμα. Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι απαραίτητη η επιπλέον επεξεργασία της εικόνας για να βελτιωθεί η ποιότητά της».

Τέλος, η ψηφιακή κορνίζα DPF-X1000N της Sony βραβεύτηκε ως η «Καλύτερη Ψηφιακή Κορνίζα για το 2010» (‘Best Photo Frame in 2010’). Οι κριτές δήλωσαν ότι: «Η Sony εκμεταλλεύτηκε την τεχνολογία TruBlack, ώστε να επιτύχει την υψηλή αντίθεση και τη χαμηλή ανάκλαση που απαιτείται ώστε να προβάλλονται φωτογραφίες υψηλής ποιότητας σε μια οθόνη LCD. Η κορνίζα DPF-X1000N της Sony διαθέτει ενσωματωμένη μνήμη 2 GB και ειδικό λογισμικό, το οποίο βελτιώνει την απόχρωση της επιδερμίδας, χάρη στη λειτουργία ανίχνευσης προσώπων (Face Detection). Μια επιπλέον λειτουργία της είναι η έξυπνη αναζήτηση, η οποία καθιστά πανεύκολη την εύρεση μιας φωτογραφίας μέσα από ένα ολόκληρο αρχείο φωτογραφιών. Τέλος, αυτή η high-end ψηφιακή κορνίζα μπορεί να συνδεθεί σε μια τηλεόραση HD για να απολαμβάνετε τις προβολές των ψηφιακών φωτογραφικών σας αρχείων στη μεγάλη οθόνη».

x1000

Τι είναι τα βραβεία TIPA;
Η TIPA (Technical Image Press Association) ιδρύθηκε το 1991 ως μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική ένωση Ευρωπαϊκών περιοδικών φωτογραφίας και επεξεργασίας εικόνας. Με 27 μέλη από 11 χώρες, η TIPA αποτελεί τη μεγαλύτερη ένωση φωτογραφικού τύπου στην Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη επιρροή. Κάθε χρόνο, οι συντάκτες των περιοδικών-μελών της ένωσης ψηφίζουν για τα «Καλύτερα προϊόντα φωτογραφίας και απεικόνισης στην Ευρώπη», λαμβάνοντας υπόψη τους την καινοτομία, την εργονομία σε σχέση με τη σχεδίαση, την ευκολία στη χρήση και τις επιδόσεις σε σχέση με την τιμή.

Βραβείο TIPA θεωρείται η μεγαλύτερη διάκριση για προϊοντα photo video στον κόσμο…