Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που οι αμερικανοί γεωλόγοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ούτε λίγο ούτε πολύ την ύπαρξη ορυκτού πλούτου αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων (!) στο Αφγανιστάν: με άλλα λόγια παιδάκια καταλάβατε γιατί γίνεται ο πόλεμος στην ταλαιπωρημένη από τους πολέμους αραβική γωνιά του πλανήτη: αυτή είναι η «Σαουδική Αραβία του Λιθίου»!

Το συγεκριμένο ελαφρύ και μαλακό στοιχείο μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν γνωστό για την χρήση του σε φάρμακα. Ωστόσο το 25ο στην κατάταξη των πιο εύκολων να βρεθούν στη γη στοιχείων χρησιμοποιείται πλέον σε ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ gadgetάκια και, κυρίως, είναι όμως το μεγάλο όπλο μιας νέας βιομηχανίας, αυτής των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων.

Τα νέα μοντέλα τέτοιου τύπου που ετοιμάζει η Nissan, η Honda, η GM και η Toyota με τις μηδενικές εκπομπές τους ήδη ξεπουλάνε ενώ θεωρείται ότι θα «εκδιώξουν» τα βενζινοκίνητα από τους δρόμους. Αυτά τα οχήματα θα χρειάζονται επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που πλέον είναι όλο και περισσότερο οι λεγόμενες Lithium-ion που είναι ελαφρές και ισχυρές.

Όταν μόνο στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να δει 1.000.000 υβριδικά οχήματα στους αμερικανικούς δρόμους μέχρι το 2015 είναι εύκολο να κατλάβουμε πως καποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον η εξόρυξη λιθίου θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα στο ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη…