Η βελτίωση των οπλικών συστημάτων του εχθρού ίσως σημαίνει πως το F-35 δεν είναι το καλύτερο αεροσκάφος για τη δουλειά…

Πριν μια δεκαετία όταν οι σχεδιαστές αεροσκαφών πρωτοκάθισαν για να σχεδιάσουν το F-35 Lightning II, οι ανάγκες που προβλέπονταν για το μέλλον σχεδιάστηκαν για αντιμετωπιστούν από το αεροσκάφος. Τώρα που το πρόγραμμα ‘ωρίμασε’ -κατ’άλλους γέρασε, υπάρχουν αρκετοί που λένε πως το σύγχρονο πεδίο μάχης δημιουργεί ανάγκες για άλλο εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα του F-35 μαστίζεται από πολλές καθυστερήσεις με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας να το προβλέπει στα $382 δισεκατομμύρια! Παρά τις καθυστερήσεις όμως το F-35 έχει τους τελευταίους μήνες πετύχει αρκετούς από τους στόχους του και πρόσφατ η έκδοση που σχεδιάστηκε για κάθετη προσ/απογείωση πέρασε το φράγμα του ήχου.

Πολλά τα λεφτά…

Το μέλλον του F-35 παραμένει ‘θολό’ πάντως με το Defense News να αναφέρει πως η διοίκηση Obama πιστεύει πως ο στρατός χρειάζεται να ξανασκεφτεί τον σχεδιασμό για αγορά 2.500 αεροσκαφών F-35. Ο λόγος, σύμφωνα με την διοίκηση, είναι πως πιθανοί εχθροί όπως η Κίνα έχουν αναπτύξει πιο προηγμένα συστήματα radar και πυραύλων και η εξέλιξη αυτή ίσως σημαίνει πως το F-35 είναι λιγότερο πολύτιμο σε περίπτωση μάχης από ό,τι αρχικά σχεδιάζονταν και τα απίστευτα ποσά που είναι να διοχετευτούν στο πρόγραμμα ίσως μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά.

Προβληματισμοί υπάρχουν και για το κόστος του προγράμματος -που να θυμίσουμε πως έχει σαν στόχο να αντικατασταθούν πάνω από 5 βασικοί τύποι μαχητικών από έναν!- καθώς μια μελέτη έδειξε πως τα χρήματα που έχει ορίσει το Πεντάγωνο να δώσει στο πρόγραμμα το 2011 “ελάχιστα μπορεί να ελέγξει το ολοένα αυξανόμενο κόστος σε προσωπικό είτε στρατιωτικό είτε πολιτικό”.

Με άλλα λόγια το αμερικανικό Πεντάγωνο πρέπει αν είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα κανονικά να ‘κόψει’ από τις δαπάνες υγείας του προσωπικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων! “Ή θα χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες του σημερινού προσωπικού ή θα την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων του αύριο. Είναι θέμα επιλογής ανάμεσα στις γενιές…” είπε ο αναλυτής.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;