Yacht So Green it’s Alien

Αυτό το eco-βιώσιμο γιοτ καταμαράν ονομάζεται “Marvin the Martian” τουτέστιν έχει το όνομα ενός ήρωα των… Looney Tunes. Με μήκος περίπου 20 μέτρα είναι κατασκευασμένο από ‘μουράτο’ άσπρο fiberglass αλλά το βασικό είναι πως είναι ο καρπός της σχεδιαστικής ευφυίας μας ελληνίδας της κυρίας Μαρίας Μαλινδρέτου-Βίλκα της οποίας ο στόχος ήταν να σχεδιάσει ένα σκάφος ικανό και να είναι αυτόνομο και αυτάρκες σε ενέργεια. Η ελληνίδα μας έβαλε στόχο να το καταφέρει και να είναι ταυτόχρονα ένα… χλιδάτο γιοτ.

Αυτό το σκάφος λοιπόν έχει σαν στο να “αλλάξει την αγορά σκαφών”. Η κυριά Μαλινδρέτου βλέπετε εκτιμά πως μόνο το 10% της διεθνούς αγοράς είναι αυτή τη στιγμή η κατηγορία των ιστιοφόρων που θεωρούνται τα πιο οικολογικά σκάφη και πιστεύει πως αυτό θα αλλάξει… Τα cruiser, σκάφη με μηχανές δηλαδή κυριαρχούν αφού είναι εύκολα στη ‘χρήση’.

Τι κάνει λοιπόν η κα Μαλινδρέτου; Αναμειγνύει τις δύο κατηγορίες…

Το Marvin είναι ένα καταμαράν. Ένα σκάφος δηλαδή με δύο καρίνες. Μόνο που αυτό το συγκεκριμένο καταμαράν μπορεί να πλέει και να χρησιμοποιεί μηχανές σιωπηλά και με χαμηλή κατανάλωση.

Οι δύο καρίνες έχουν ακόμη χαμηλή αντίσταση στο νερό λόγω σχεδιασμού -νόμοι της Φυσικής… Επιπλέον οι καρίνες από ανθρακονήματα χρησιμοποιούν ρητίνες -vacuum infusion epoxy resins είναι ο όρος, και επικαλύψεις από Κέβλαρ. Το σκάφος και το μεγάλο κατάστρωμα των με τα 35 τ.μ φωτοβολταϊκά πάνελ συλλέγουν αρκετή ενέργεια για να είναι αυτάρκης η όλη κατασκευή.

Με μόνο τον ηλεκτρικό κινητήρα το σκάφος έχει 30 Ναυτικά μίλια αυτονομία και 5 κόμβους ταχύτητα πλεύσης. Μαζί με τη χρήση του κινητήρα πετρελαίου πηγαίνει στα 87 Ναυτικά μίλια αυτονομία με 9 κόμβους και 400 λίτρα κατανάλωση. Τα φώτα είναι παντού τεχνολογίας LED, δεν υπάρχει κλιματισμός λόγω του σχεδιασμού ενώ συνολικά 8 άτομα άνετα φιλοξενούνται στο σκάφος.

Καλοκαιράκι είναι, να μην προσφέρουμε το αρμόζον τεχνο-πλεούμενο;