Τη χρήση ενός μικρού τηλεσκοπίου ενέκρινε αμερικανικός νομοθέτης. Το μίνι τηλεσκόπιο μπορεί να εμφυτευτεί  σε ένα μάτι για να βοηθήσει ασθενείς που υποφέρουν από απώλεια όρασης.

Οι δύο εκδόσεις εμφυτεύσιμων μίνι τηλεσκοπίων μπορούν να αντικαταστήσουν τον φυσικό φακό και να παρέχουν μια εικόνα που μεγενθύνεται Χ2.2 ή Χ2.7 φορές. Αυτό ανέφερε την περασμένη Τρίτη ο αμερικανικός ΕΦΕΤ.

Το τηλεσκόπιο μεγενθύνει και προβάλει εικόνες σε ένα υγιές τμήμα του αμφιβληστροειδούς αλλά μπορεί να χρησιμοποιειθεί σε ένα μόνο μάτι. Το άλλο μάτι είναι απαραίτητο για την περιφερειακή όραση.

Η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιους ασθενείς που υποφέρουν από μυϊκά προβλήματα στα μάτια τους λόγω ηλικίας -macular degeneration, μια ασθένεια που έχει σχέση με τη γήρανση και είναι η βασική αιτία απώλειας όρασης για άτομα άνω των 60.

Το τηλεσκόπιο έχει σαν στόχο ασθενείς άνω των 75 ή μεγαλύτερους με σοβαρά και βαθειά μείωση όρασης ανέφερε ο αμερικανικός ΕΦΕΤ -FDA. Καθώς ο εγκέφαλος πρέπει να ενσωματώσει τη θέα από δύο μάτια σε μαι εικόνα, οι ασθενείς πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία αποθεραπείας για να δουλέψει είπαν οι ειδικοί, σίγουρα όμως έχουμε μια ακόμη νέα μέθοδο που φέρνει συναρπαστικές ελπίδες θεραπείας για συνανθρώπους μας…

Σε κλινικά τεστ που έγιναν ήδη σε 219 ασθενείς το 75% είδαν την όραση τους να βελτιώνεται από σοβαρά ή βαθιά προβλήματα σε μέτρια προβλήματα  όρασης.

Εξαιτίας του μεγέθους της συσκευής ίσως χρειαστεί να γίνει ταυτόχρονα και εμφύτευση αμφιβληστροειδούς ενώ η VisionCare, η εταιρία που το κατασκευάζει πρέπει να ολοκληρώσει δύο μελέτες, μια για τους ήδη ασθενείς που υπέστησαν τη διαδικασία και μια 770 ακόμη ασθενείς, είπε η FDA.

Το τηλεσκόπιο κοστίζει $15,000.