Για να ‘πιάσει’ μια καινούργια τεχνολογία χρειάζεται να υπάρχει περιεχόμενο. Έτσι συμβαίνει και με το 3D…

Πέρα από τα 3D Blu Ray που αναμένονται λοιπόν, η δορυφορική και η επίγεια ψηφιακή είναι από τα πλέον σημαντικά ‘οχήματα’ μεταφοράς των νέων τάσεων για την εικόνα…

Εκτός από τα κάθε λογής demo και promo κανάλια λοιπόν που ξεφυτρώνουν παντού, οπότε είναι καλά νέα που η εταιρία Arqiva στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως δουλεύει πάνω σε επίγεια 3D test χρησιμοποιώντας το Service Compatible format που ήδη χρησιμοποιούν οι εταιρίες εκμπομής στη Βρετανία. Η Arqiva έχει επιβεβαιώσει πως μετά από μια σειρά αρχικά τέστ τώρα αναζητά άδεια για εκμπομπή κανονικού τηλεοπτικού 3D προγράμματος και αναζητά τις τελικές άδειες για αυτό.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταλάβουμε τις τεχνικές που θα πρέπει να στήσουμε για να δουλεύει εαν το BBC θελήσει να προχωρήσει,” εξήγησε ο Mike Brooks, διευθυντής της Arqiva στην επίγεια μετάδοση DVB-T2.”

Στο Ηνωμένο Βασίλειο την πρωτοπορία την έχει στον συγκεκριμένο τομέα ο Sky, τον περασμένο μήνα όμως ο Danielle Nagler, υπεύθυνος του BBC για το HD και τις 3D εξελίξεις, είπε στο συνέδριο 3D Masters πως το BBC αναζητά να μεταδόσει και την τελετή έναρξης και την τελετή λήξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου αλλά και διάφορες εκδηλώσεις σε 3D.

Κάθε 3D κάλυψη θα συζητηθεί με τα άλλα μέλη της European Broadcasting Union (EBU) και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από την Υπηρεσία υπεύθυνη για την μετάδοση, την Olympic Broadcasting Services (OBS).

Ο κος Brooks έθεσε και θέμα bandwidth πάντως αφού το υπάρχον DVB-T2/MPEG-4 multiplex θα ήταν σήμερα ανερπακές για επιπλέον 3D δεδομέν στο σημερινό φορμά.