Περισσότερα από 250 εκατομμύρια άτομα μολύνονται με ελονοσία κάθε χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ελονοσία είναι να σταματήσουν τα κουνούπια να τη μεταδίδουν – και μόλις έχει η γενετική τροποποίηση κουνουπιών για να είναι ανίκανα να μεταδόσουν την ασθένεια.

Η νέα… ράτσα των απρόσβλητων από ελονοσία κουνουπιών είναι δηιουργία εντομολόγων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Κατάφεραν να αλλάξουν το γονιδιώμα του κουνουπιού ώστε να έχει ανοσία στο Plasmodium, το μονοκύτταρο παράσιτο που προκαλεί την εξάπλωση της ελονοσίας. Η ομάδα ελπίσει να αλλάξει όλα τα άγρια κουνούπια με αυτά της ράτσες του… δοκιμαστικού σωλήνα.

Το σχέδιο πάντως είναι εξαιρετικά φιλόφοξο αφού για να πετύχει πρέπει να είναι 100% λειτουργικό: Εαν θέλεις να σταματήσεις αποτελεσματικά τη διάδοση του παρασίτου της ελονοσίας, χρειάζεται κουνούπια που είναι όχι λιγότερο από 100% ανθεκτικά σε αυτό” λέει η υπεύθυνη του project.

Μια επανάσταση που σώζει ζωές ή άνθρωποι που το παίζουν ‘θεοί’; Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί τέτοιο ερώτημα…

Με περισσότερους από 250 εκατομμύρια συνανθρώπους να προσβάλονται από ελονοσία κάθε χρόνο και ένα εκατομμύριο ζωές να χάνονται, τα περισσότερα παιδιά, το σίγουρο είναι πως το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά η μάχη αξίζει…