Εαν έχετε δει κάποια 3D ταινία θα έχετε παραητρήσει πως κάποιες φορές αισθάνεστε πως θέλετε να κάνετε… μια με το χέρι και να πιάσετε κάτι που πετάγεται από την οθόνη….

Χάρη σε μια νέα ερευνητική εργασία τώρα θα μπορείτε να το κάνετε.

Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego γίνεται δουλειά σε ένα σχέδιο που ονμάζεται Heads-Up Virtual Reality (HUVR). Στην ουσία το σχέδιο εξομοιώνει την αίσθηση του να “κάνω πως πιάνω με τα χέρια μου” μια 3D προβολή.

Το βασικό κλειδί στην τεχνολογία είναι ένας ειδικός αισθητήρας αφής που εκπέμπει ανάδραση στα χέρια του χρήστη και είναι ικανός να μετατρέψει σε αίσθηση αυτό που απεικονίζεται στην οθόνη. Οι 3D εικόνες από μόνες τους μπορούν να απεικονιστούν σαν μια κανονική images 3D προβολή σε μια Sony 3D tv.

Πρωτότυπα αυτής της τεχνολογίας έχουμε δει ήδη εδώ και μια δεκαετία αλλά με πανάκριβο εξοπλισμό. Οι ερευνητές του UCSD από την άλλη προσπαθούν να το πετύχουν με το σχέδιο HUVR που όμως εστιάζει αρχικά σε επαγγελματικές εφαρμογές.

Έτσι για παράδειγμα γιατροί που θέλουν να χειριστούν “φυσικά” μια μαγνητική τομογραφία (MRI scan), ή ιστορικοί που θέλουν να εξετάσουν πολύτιμα έγγραφα χωρίς να μολύνουν το χαρτί.

Φυσικά όπως καταλαίνετε βιομηχανίες όπως των βιντεοπαιχνιδιών και του… αισθησιακού κινηματογράφου θα παρακουθούν αυτές τις εξελίξεις με προσοχή…

Συναρπαστικά πράγματα…