Όταν κανείς μιλά για επιστημονική δοκιμή γνωρίζει εκ των προτέρων πως κάθε τέτοια δοκιμή οδηγεί σε επαναλήψεις για επιβεβαίωση. Η Apple σταθερά παλεύει μέσω της σύγκρισης με τους αντιπάλους της να μαλακώσει την οργή για τα ζητήματα μειωμένης λήψης με βάση το κράτημα του κινητού – τελευταία με κριτική και για τα Motorola DROID X και Nokia N97 mini. Τώρα ο ανεξάρτητος Γερμανικός οργανισμός καταναλωτών Stiftung Warentest αποφάσισε να βγάλει με τη σειρά του πόρισμα για το… antenagate.

Σε γενικές γραμμές το αντίστοιχο του αμερικανικού Consumer Reports, το Stiftung Warentest ισχυρίζεται πως στη δοκιμή του το σήμα του iPhone 4 έπεσε κατά 90% όταν άγγιζε κανείς τη συσκευή στην κάτω αριστερή γωνία, ενώ στα αντίπαλα κινητά τηλέφωνα η πτώση ήταν σημαντικά μικρότερη όταν αγγίζονταν η κεραία.

Ο οργανισμός δεν μίλησε συγκεκριμένα για τα μοντέλα των δύο κινητών που δοκιμάστηκαν αλλά το αποτέλεσμα ήταν η μείωση να είναι μικρότερη του 25%. Όπως συνέβη και με την Consumer Reports, η εταιρεία προτείνει να κολλήσει κανείς λίγο… σελοτέϊπ σαν προσωρινή λύση μέχρι να γίνουν οι παραδόσεις της δωρεάν θήκης του iPhone 4.

Τα αποτελέσματα του Stiftung Warentest καταδεικνύουν πάντως κάτι που η ίδια η Apple έχει αναγνωρίσει: χωρίς κάποια στάνταρ ένδειξη της δύναμης του σήματος για όλα τα κινητά, είναι δύσκολο για χρήστες να ξέρουν εαν αυτό που δείχνει η οθόνη επαρκεί για να γίνει κλήση η όχι…