Από τις σημαντικότερες παρουσίες, μια αναπάντεχη έκπληξη αφού σπάνια εμφανίζεται στο κοινό ήταν το μαχητικό F22 στο φετινό Farnborough Airshow. Το F-22 Raptor υπερμαχητικό που σπάνια βγαίνει και για λόγους εθνικής ασφάλειας από το αμερικανικό έδαφος για επιδειξη σε πολίτες έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κάνει επίδειξη -και- της Stealth σχεδίασης του. Σε μέγαλο βαθμό αυτό σημαίνει να μην είναι ορατό ή να είναι ελάχιστα ορατό στα ραντάρ και άλλους αισθητήρες του ‘εχθρού’. Για να το πετύχει αυτό το Raptor χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό σχεδίασης, υλικών με τα οποία επιστρώνεται εξωτερικά και ηλεκτρονικά όπλα χαμηλής ορατότητας.

Μια άλλη λιγότερο τονισμένη δυνατότητα είναι η χαμηλή ορατότητα σε υπέρυθρους αισθητήρες ώστε να μην το ‘πιάνουν΄συστήματα υπέρυθρης έρευνας και ιχνηλάτησης infrared search-and-track (IRST). Είναι συστήματα που διαθέτουν και τα προηγμένα αντίπαλα μαχητικά – το ρωσικό Sukhoi 35 και οι παραλαγές του, το γαλλικό Rafale αλλά και το Eurofighter.

Αυτό φαίνεται πρακτικά αδύνατο αφού ένα αεροσκάφος είναι στην ουσιά μια… μάζα από μέταλλο, πλαστικά και καύσιμα αλλά τα αμερικανικά μαχητικά Stealth όπως το Raptor αλλά και το νεώτερο F-35 Lightning II σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να μειώσουν αισθητά το ίχνος αυτό – ‘διώχνουν’ την επιπλέον θερμότητα με το να την ξεφορτώνονται στις δεξαμενές καυσίμου τους ψυχραίνοντας έτσι τα μεταλικά θερμά μέρη κάτι σαν “ιπτάμενο μπουκάλι thermos” όπως το περιγράφει η ορολογία.

Όπως λοιπόν δείχνει το παραπάνω βίντεο (της Flight International και του κατασκευαστεί FLIR Systems) το F-22 δεν μπορεί να είναι stealthy στο υπέρυθρο φάσμα κατά τη διάρκεια ακροβατικών. Αυτό όμως είναι αναμενόμενο και δεν λέει πολλά για τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μαχητικού. Του πανάκριβου… μπιζού που επιβίωσε μόλις από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου…

Απολαύστε…