Λιγότερες από 20 ημέρες μέχρι την iFA 2010…

Το μεγάλο σόου των καταναλωτικών ηλεκτρονικών αρχίζει ήδη να… αποκαλύπτει τα μυστικά όπλα των μεγάλων αλλά και μικρών εταιριών που θα απολαύσουμε στα τεράστια περίπτερα του εκθεσιακού χώρου Messe Berlin. Στα 26 τεράστια περίπτερα αλλά και τις παράπλευρες εγκαταστάσεις για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου χιλιάδες επισκέπτες θα δούνε θεαματικές τεχνολογίες και το πρωτότυπα προϊόντα που σε λίγο καιρό θα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων…

Και φέτος οι εταιρίες που αναμένουμε να κάνουν τη ‘διαφορά’ είναι οι κολοσσοί του χώρου αφού στα σταντ των Sony, Panasonic, LG, Toshiba, Philips και Samsung που, όπως συνηθίζεται, έχουν από ένα περίπτερο η κάθε μια θα γίνει η… μεγάλη μάχη!

Θα γίνει του… 3D!


Καθώς παραδοσιακά η έκθεση επικεντρώνεται στους Audio Visual τομείς δεν είναι περίεργο να αναρωτιώμαστε ποιό θα είναι το ‘προϊόν-αστέρι’… Δίχως αμφιβολία αυτές είναι οι 3D τηλεοράσεις αφού πέρυσι είδαμε τα πρωτότυπα και ενθουσιαστήκαμε από τους 3D… κεφτέδες της Sony και τα 3D τοπία του Avatar στην Panasonic αλλά φέτος θα υπάρχουν τα κανονικά προϊόντα. Άλλωστε λίγες ημέρες πριν το σόου ανοίξει τις πόρτες του όλες οι εταιρίες έχουν είτε στην αγορά, είτε ένα βήμα πριν τα καταστήματα τις δικές τους 3D τηλεοράσεις.

Αν είναι ένα πράγμα που περιμένουμε να δούμε στο κομμάτι αυτό της αγοράς, αυτό είναι σίγουρα τα universal 3D γυαλιά ώστε να λυθεί το γρηγορότερο αυτό το –ανόητο είναι αλήθεια, πρόβλημα.

Tablets και gadgetάκια…

Αν και αυτή δεν είναι έκθση που συνήθως παρουσιάζονται smartphones είναι σίγουρο πως με τόση κουβέντα για τα tablets μεγάλες εταιρίες θα επιχειρήσουν να ταράξουν τα νερά σε έναν τομέα που ούτε IT –πληροφορική- είναι, ούτε ηλεκτρονικών. Πέρυσι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η παρουσίαση του Journe Touch tablet από την Toshiba αλλά λίγα είχαμε δει από τις υπόλοιπες εταιρίες, φέτος πολλά ακούγονται για ένα εντυπωσιακό «…κάτι σαν tablet» από τη Sony, την είσοδο της οποίας στον χώρο αναμένουμε με ενδιαφέρον αφού η τεχνολογία gaming, οι επεξεργαστές, οι οθόνες και η ενσωμάτωση ενός Google λειτουργικού σε μια συσκευή με το σήμα της Ιαπωνικής εταιρίας, μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει στους φαν των ηλεκτρονικών…

Λειτουργικό στα ‘άβουλα’ μηχανάκια…


Το νέο λειτουργικό της Google, Chrome OS είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε και σε κανονικές τηλεοράσεις της ιαπωνικής εταιρίας, πέρα από τα πρωτότυπα, ενώ έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τι θα κάνουν από την πλευρά τους οι Panasonic, LG, Samsung στην συγκεκριμένη αρένα: ο γάμος τηλεόρασης και Internet και κανονικό λειτουργικό σύστημα είναι παρακτικά μονόδρομος για κάθε κατασκευαστή που επιθυμεί να επιβιώσει. Πόσο πιο λεπτή τηλεόραση να κατασκευάσεις και τελικά, ποιόν η κούρσα της… δίαιτας;

Φυσικά στον ‘χορό’ του παραπάνω γάμου περιμένουμε να δούμε και ποιοί θα χορέψουν από τους παρόχους περιεχομένου. Εκτός από της περίπτωση της Google/Sony/Intel TV, ίσως μια σύμπραξη της LoveFilm ή ακόμη η πιθανότητα έλευσης της Hulu στην Ευρώπη. Τέτοιες συμμαχίες είναι βέβαιο πως θα ανακοινωθούν σχεδόν σε κάθε συνέντευξη τύπου…

Οι νέες προσθήκες…

Μέσα στα 1,164 σταντ εταιριών στην IFA 2010 θα υπάρχει φέτος και μια νέα iZone, με εστίαση στην αγορά των Mac, iPhone, iPod και iPad αλλά και παρουσίαση apps για τα παραπάνω μηχανάκια, όπως και τα τελευταία iPhone 4 αξεσουάρ – συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών Cinemizer για να βλέπει κανείς 3D ταινίες (!)

Επίσης νέα προσθήκη στις θεματικές ενότητες της IFA 2010 θα είναι η eLibrary – μια περιοχή αφιερωμένη στα eBooks και τα tablet PCs όπου δείχνουν τη δουλεία τους και οι δημιουργοί περιεχομένου.

Όσο για τα κινητά, πέρυσι είδαμε μερικά κινητά όπως το Samsung Galaxy που έτρεχε Android φέτος περιμένουμε να δούμε τις θα γίνει με  Windows Phone 7 συσκευές αφού το φθινόπωρο θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της εταιρίας να δείξει πως δεν ‘έχασε’ την αγορά χάρη στο νέο της OS.

Επετειακή…


Όπως συμβαίνει με την άλλη μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών στο μαγευτικό Las Vegas την CES, η IFA έχει σημαντικά ρεκόρ νέων τεχνολογιών με την έγχρωμη τηλεόραση (1967), τα MP3 (1991) και την 3D τηλεόραση (1998) να έχουν πρωτοπαρουσιαστεί στο Βερολίνο. Φέτος στην 50η iFA δεν περιμένουμε τίποτα το λιγότερο στην IFA 2010 που ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη και διαρκεί μέχρι την Τετάρτη 8 του μήνα , με τις κύριες ανακοινώσει να αναμένονται την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Σεπτεμρβίου….

Αυτά λοιπόν είναι τα πρώτα νέα από την επερχόμενη IFA 2010 και τα 121 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα της, όπου κινητά μέσα, home entertainment, computing, videogames, ψηφιακή εικόνα, car audio και δορυφορικά συστήματα αλλά ακόμη και… hi-tech ψυγεία και λευκές συσκευές θα περιμένουν σε λίγες ημέρες δημοσιογράφους και επισκέπτες.

Μείνετε.. συντονισμένοι στα νέα που θα σας μεταφέρει το gadgetfreak.gr!